Astrid Lindgren på tjugolappen

Nu är det klart vilka personer som blir motiv på Sveriges nya sedlar. Riksbanksfullmäktige har beslutat att Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld kommer att synas på sedlarna. 

Mynten kommer dock fortfarande att ha Sveriges statschefen som motiv. Personerna som kommer att representeras på sedlarna har valts utifrån positiva och viktiga kulturella insatser som de har gjort under 1900-talet.

– Vi tror att de nya motiven på ett positivt och representativt sätt speglar det svenska kulturarvet och olika delar av Sverige, säger Johan Gernandt och Leif Pagrotsky, ordförande respektive vice ordförande i riksbanksfullmäktige ett pressmeddelande.

De berättar att en jämn fördelning mellan män och kvinnor på sedlarna har varit en självklar utgångspunkt. Personerna ska också ha haft en folklig förankring och komma från olika delar av landet. Sedlarna kommer att bestå av ett personporträtt och ett natur/miljömotiv från ett landskap som har en koppling till personen.

 

Valör, person, miljömotiv, färg på de nya sedlarna:

20 kr – Astrid Lindgren, Småland, violett
50 kr – Evert Taube, Bohuslän, gul/orange
100 kr – Greta Garbo, Stockholm, blå
200 kr – Ingmar Bergman, Gotland, grön
500 kr – Birgit Nilsson, Skåne, röd
1000 kr – Dag Hammarskjöld, Lappland, gråbrun 

 

Sedlarna kommer att vara mindre än de nuvarande, 66 mm höga och ha en längd som varierar mellan 120-154 mm. När det gäller mynten kommer 10-kronan vara oförandrad, medan övriga mynt blir mindre. Under april kommer Riksbanken att utlysa en tävling om utformningen av sedlarna. Eftersom förberedelserna och mynten för de nya sedlarna tar fyra till fem år kommer  att ges ut tidigast 2014-2015.