Att tänka på när du väljer sparbank

I dag finns det en uppsjö av sparbanker att välja mellan. Storbankerna ger i dag en mycket lägre ränta än de mindra bankerna. Men se upp sparandet i en mindra bank, till en högre ränta, kan stå dig dyrt.

Konkurrensen på dagen inlånings- och sparandemarknad är stenhård. I dag kan du öppna ett sparkonto med upp till 10,00 procents ränta hos 4Spar. Motsvarande sparkonto hos Bluestep ger en ränta på 3,85 procent, hos Sevenday 3,35 procent och hos storbanken Nordea så lite som 1,58 procent.

Men hur är det möjligt att vissa banken kan ge en sådan höga ränta? Den första självklara svaret är att storbanker som Nordea och Swedbank har högre kostnader med tanke på alla tjänster de erbjuder.

Aktuella sparräntor >

Den statliga insättningsgarantin

Den allra viktigaste delen är att Sevenday, Nordea, Swedbank och Bluestep omfattas av den statliga insättningsgarantin, medan 4Spar gör det inte. Den statliga insättningsgarantin ger dig upp till 100 000 euro tillbaka för pengar som är insatta på ett sparkonto hos en bank som går i konkurs.

Därav bör man vara medveten och kolla noga upp om en bank eller inlåningsföretag omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte. Företag som 4spar ger en hög ränta men de kommer också att använda din insatta pengar för att göra nya investeringar och utveckla sin egen verksamhet. Detta kan likställas med en aktie och som du förstår så kan detta bli ett väldigt riskfyllt sparande och skulle det gå dåligt för företaget och den går i konkurs så kan du sannolikt gå miste om dina sparade pengar hos banken.

Är man ute efter en hög sparränta och kan tänka sig att ta risken med ett sparande utan insättningsgarantin är inlåningsföretag som 4spar, 24spar och Fundior en oslagbar ränta.

Den kompletta och aktuella listan över sparräntor med banker och inlåningsföretag som omfattas av insättningsgarantin och vilka som inte gör det.

Aktuella sparräntor >