Att tänka på vid sommarjobb

För att få ut så mycket som möjligt av sommarjobbet finns det ett par värdefulla tips att tänka på.

Nu startar snart sommarjobben för många studenter, ungdomar och andra som vill tjäna extra pengar under sommaren. Det finns en del praktiska råd att ta del av inför den stundande säsongen, vilket privatekonom Ingela Gabrielsson skriver om i sin blogg på Nordea.

En av de främsta sakerna att tänka på har vi på alltomspara.se redan informerat om och det handlar om skatten. Om du tjänar mindre än 18 824 kronor under hela året behöver du inte betala skatt om du lämnar över ett intyg till arbetsgivaren som du hittar hos Skatteverket. Om du tjänar över detta belopp kan du begära jämkning för att rätt skatt ska dras.

Tänk också över hur mycket du får i bostadsbidrag. Om du kommer att tjäna mindre än vad du har trott kan det vara värt att se över detta, då du kan ha rätt till högre bostadsbidrag. Skulle du dock tjäna mer än när du blev beviljad bostadsbidrag, så meddela Försäkringskassan för att undvika att bli återbetalningsskyldig.

Prata även med din bank för att se om det finns speciella erbjudanden för dig om du är ung eller stundent. Om du tänker spara pengarna, jämför olika banker och deras sparräntor för att få ut maximalt av ditt sparande om du väljer att öppna ett sparkonto. Naturligtvis finns det även andra sparandeformer, så läs på om detta.

Tänk också på att be om ett anställningsbevis av din arbetsgivare. Har du gjort en bra insats, be om ett betyg när du har avslutat ditt arbete som du kan ha nytta av framöver.