Avanza lanserar gröna bolån

Tidigare under sommaren gick Avanza ut med en lista över nya produkter som släppts hos banken hittills i år. En av dessa produkter fastnade vi på Allt om Spara speciellt för. Det handlar om det som banken kallar Grönt Bolån vilket ska gynna individer som bor klimatsmart. Förhoppningsvis kan man genom detta gröna bolån uppmuntra fler människor att minska sin energiförbrukning. Avanza är redan en bank som är känd för att erbjuda låg ränta på bolån. Men nu tar man det alltså ett steg längre och ger nya kunder tio punkters ränterabatt vid tecknande av ett Grönt Bolån. För att få rabatten gäller det dock att man bor i ett hus som har energiklass A eller B. Den nya gröna rabatten gäller alla bindningstider vilket innebär att den lägsta rabatten som nu ges på bolån hos Avanza är 1,18%.

Det flesta är nog eniga med Avanza i det faktum att det ska löna sig att ha en bostad som är klimatsmart. Och Avanza är faktiskt inte den enda bank som premierar husägare som tänker på miljön. Även Nordea var tidigt ute med att ge ränterabatt genom ett Grönt Bolån. De två bankerna erbjuder i skrivande stund lika stor ränterabatt för dig som bor i en fastighet med energiklass A eller B. Om du inte vet vilken energiklass din villa tillhör så finns denna information att finna i energideklarationen. På Boverket.se kan du enkelt söka information om alla byggnader i Sverige. Se bara till att ha fastighetsbeteckningen nära till hands när du gör din sökning.

Så får du ränterabatt med Grönt Bolån

Grönt Bolån Avanza Oavsett om du bor i hus eller i bostadsrätt så har du möjlighet att få ett Grönt Bolån hos Avanza. Det gäller dock att fastigheten som du redan äger eller har tänkt köpa har en låg energiförbrukning. Med anledning av detta måste du kunna uppvisa en giltig energideklaration som vittnar om att ditt hus eller bostadsrätt har energiklass A eller B. Dessvärre accepteras inte äldre versioner av energideklarationen. Åtminstone inte i de fall där energiklasserna inte tydligt visas från A till G. Om du för närvarande inte har någon energideklaration som är giltigt så kan du införskaffa detta. Det gör du genom att kontakta en certifierad energiexpert. Dessa återfinns på Boverkets hemsida där du enkelt kan anlita en expert i just ditt närområde. Innan du gör en ny energideklaration bör du dock kolla upp vad detta kommer att kosta dig. Är du inte säker på att ditt hus kommer att klassas som klimatsmart är det en onödig kostnad att ta.

Du som redan har ett bolån hos Avanza och vill utnyttja din ränterabatt skickas en giltig energideklaration med energiklass A eller B till Stabelo. Stabelo är kreditgivaren som Avanza använder för sina bolån då banken själv enbart är distributör av bolånen. När Stabelo mottagit din energideklaration kommer du att få 0,10 procentenheter lägre bolån. Har du ännu inget bolån hos Avanza så är den minsta summan du kan ansöka om 100 000 kr. Precis som hos andra svenska banker får du bara låna upp till 85% av bostadens värde.

Avanza har Sveriges nöjdaste kunder

Så får ditt hus en högre energiklass

energiklasser Bara för att ditt hus i nuläget inte räknas som klimatsmart så finns det inget som säger att det alltid kommer att vara så. Istället finns det faktiskt åtgärder som man själv kan göra för att huset ska få en högre energiklass. Men då behöver man först lite grundläggande kunskap om vad energiklass faktiskt innebär och vilka olika klasser som finns. En villa eller en bostadsrätt får sin energiklass när fastigheten energideklareras. Energiklassen baserar sig på den energi som fastigheten förbrukar. Ett hus med låg energiförbrukning får således en hög energiklass. Medan en villa som kräver mycket energi istället får en låg energiklass. Med dagens klassificeringssystem kan en fastighet ha en energiklass från A till G där A är högsta klass. Att ha den högsta klassen är det bästa utifrån ett miljöperspektiv men även rent kostnadseffektivt. För att få en högre energiklass på ditt hus måste du således genomföra åtgärder som minskar energiförbrukningen.

Konkreta saker som minskar energiförbrukningen är exempelvis att ersätta en gammal elpanna. Denna ersätts fördelaktigast med en luft/vattenvärmepump. Man kan även montera solceller och spara både pengar och energi. Därtill är all form av isolering att rekommendera så som att tilläggsisolera källare och vind. Detta är områden som annars drar ut mycket energi ur huset. För majoriteten av dessa större åtgärder krävs en fackman. Men det finns även saker som man själv kan göra utan att ta hjälp utifrån. Det handlar bland annat om att byta ut större apparater i huset som drar mycket energi helt i onödan. Därtill kan det vara en bra idé att ersätta alla gamla glödlampor och istället installera energieffektiva led-lampor. Oavsett om dina åtgärder innebär att ditt hus flyttar upp en energiklass eller inte så kommer du garanterat att spara pengar genom förändringarna som gjorts.