Bankerna höjer räntan mer än Riksbanken

E24 släppte igår en intressant undersökning där man tittat på hur mycket Riksbanken hade höjt styrräntan i förhållande till hur mycket bankerna valt att höja sina boräntor. Resultatet är häpnandsväckande men absolut inte olagligt. Riksbankens höjning ligger på 75 punkter medan bankerna ligger över 50 procent mer.

Sedan i somras har styrräntan gått upp från 0,25 procent till 1 procent, det vill säga en höjning på 0,75 procent eller 75 punkter. Det är är då inte riktigt vad bankerna valt att göra. Genomsnittet på höjningarna från bankerna ligger på 115 punkter vilket alltså är 40 procent mer än Riksbankens. Enligt Finansinspektionen är det här inget som är fel men däremot tycker man att bankerna borde vara mer öppna med vad de tjänar på just bolånen. Finansinspektionen tycker också att de här mätningarna inte riktigt ger ett bra svar på hur konkurrensen fungerar. Det gjorde det för ett par år sedan men funkar inte längre. Främst för att bankerna själva har dyrare kostnader i att låna i utländska valutor vilket också gör att höjningarna måste bli högre hos bankerna.

Finansinspektionen tycker att SEB är ett föredöme när det gäller att visa vilka kostnader man har för sina bolån. De anses vara riktigt bra på just den delen och FI hade gärna sett att flera banker följde SEB och visade sina kostnader mer tydligt.