Bör man oroa sig för minusränta på sparkonton?

Förra veckan kunde man läsa om två europeiska banker som infört minusränta på sparkonton. Det handlar om den danska banken Jyske Bank samt den schweiziska banken UBS. Igår kunde Expressen meddela om ytterligare en dansk bank som väljer att införa negativ ränta. Det handlar denna gång om Sydbank vars mest förmögna kunder nu får betala för att ha pengarna hos banken. Både hos Sydbank och hos Jyske Bank ligger den negativa räntan på 0,6%. Den negativa räntan gäller belopp som överstiger 7,5 miljoner kronor. Således är det nästan 2000 danska sparare som drabbas av bankernas senaste besked. Nu ställer många svenskar sig frågan om detta även kan inträffa i Sverige.

Anledningen till att de europeiska bankerna inför negativ ränta beror till mångt och mycket på en osäkerhet i ekonomin. Detta påverkar räntemiljön som gör att det blir svårare för banker att tjäna pengar. Redan 2015 införde vissa banker i bland annat Danmark minusränta för företagskunder. Men det är alltså först nu som även privatpersoner drabbas av den negativa räntan. Dock handlar det i detta nu bara om förmögna kunder. Alla andras sparkonton förblir oförändrade med en sparränta på 0%.

Global lågkonjunktur ökar risken

minusränta på sparkonton Att vi kan få en liknande situation i Sverige är ingen omöjlighet. Trots att inte några svenska banker hittills aviserat om minusränta på sparkonto så vet ingen vad som händer om Riksbanken sänker reporäntan ännu mer. Bankernas marginaler är redan låga och förvärras detta måste man införa förändringar. Dock är negativ ränta på sparkonton något som antagligen skulle skrämma bort många kunder. Därför är sannolikheten större att banker istället inför prisförändringar på de produkter som erbjuds. Något som antagligen skulle accepteras av kunder i större utsträckning. En annan risk som negativ ränta skulle medföra är att folk börjar plocka ut sina pengar. Detta skulle innebära att kontanthanteringen skulle öka igen och går därmed inte i linje med visionen om ett kontantlöst samhälle.

Idag är det dessutom lätt för privatpersoner att byta bank. Därtill finns det många nya nischbanker som mer än gärna skulle ta emot de kunder som lämnar storbankerna. Att då införa negativ ränta på privatpersoners sparande skulle innebära en stor risk. Vi har redan kunnat se svenskar lämna storbankerna på grund av den obefintliga sparräntan. Detta till förmån till nya digitala banker som erbjuder viss avkastning på kundernas sparande.

Få dina pengar att växa hos Lendify

Möjligheter till positiv sparränta

Den osäkra ekonomin som råder i världen kan få vem som helst att bara vilja gå och dra täcket över sig. Men även om sparräntan är låg i Sverige får vi glädja oss åt att negativ sparränta inte verkar stå på agendan för de svenska storbankerna ännu. Och trots att avkastningen på vanliga sparkonton idag är obefintlig så finns det faktiskt möjlighet att säkra positiv sparränta. Dock innebär detta att man får vända sig till alternativa banker och sparinstitut. Ett alternativ är att uppsöka mindre nischbanker som i sin kamp om kunderna ger viss ränta på sparande. Även inlåningsverksamheter erbjuder trots ränteläget en bra avkastning på sina sparkonton. Hos dessa institut bör man dock vara bekväm med den risk som medföljer sparandet. Bland annat är det få inlåningsverksamheter där pengarna omfattas av den statliga insättningsgarantin. Således kan sparpengarna gå förlorade om bolaget sätts in konkurs.

För den med en högre riskprofil kan P2P-plattformar vara ett alternativ till ett vanligt sparkonto. På dessa plattformar kan du investera dina pengar i lån som andra privatpersoner tar. Kända P2P företag i Sverige är Lendify och BROCC där du kan få en avsevärd avkastning på dina sparpengar om du är bekväm med risken som medföljer.