Börsen vänder uppåt

Efter dagar av negativ rapportering kan det vara dags för en positiv nyhet. I dag vände börsen uppåt efter att ha börjat dagen med att falla. Ungefär en halv procent hade OMXS-index gått upp på fredagens förmiddag.

Kanske har beskedet om att Frankrike, Spanien, Italien och Belgien nu har förbjudit blankning av aktier, det vill säga försäljning av en aktie som man inte äger, gjort att marknaden har blivit lite lugnare och att börsen har vänt uppåt. Men det är ovisst hur marknaden fortsätter att reagera. Hur ska man göra för att behålla lugnet i denna turbulenta tid?

Förmodligen får man försöka se till hur man är som person och vad som kan hjälpa en till en bättre nattsömn. Kanske det kan vara att sälja av och investera i mer säkra sparandeformer, som till exempel ett vanligt sparkonto. Eller så kan det vara läge att köpa upp billiga aktier innan de vänder uppåt, för att passa på att fynda lite. Men om och när aktierna vänder uppåt går förstås inte att förutse. Om du har investerat långsiktigt i exempelvis fonder kanske du borde fokusera just på att det är en långsiktig investering, för att inte missa en eventuell uppgång om du säljer av.

Som sagt, det finns en mängd råd som kan ges, men bara du själv som kan avgöra vad som är rätt för just dig.