Börserna faller kraftigt

Vi har den senaste tiden rapporterat mycket om orolighetena runt om i Europa och världen. Detta har nu påverkat världens börser rejält och den svenska börsen har nu gått minus 21 procent sen årsskiftet och ligger på samma nivå som för ett år sedan.

Stockholmsbörsen har rasat ordentligt de senaste dagarna och är på samma nivå som för ett år sedan. Skillnaden mellan nu och så, var att det fanns en ljusning där man förväntade sig en återhämtning. Nu ser det mörkare ut och ingen vet riktigt i vilken riktning detta kommer att gå. Det hela hänger på hur Europa handskas med de höga skulderna många länder har, samtidigt som utvecklingen i USA också påverkar på många håll

Den avgörande faktorn, och som många väntar på, är arbetsmarknadsstatistiken från USA. Den presenteras under dagen klockan 14:30. I övrigt är det också Italien och Spanien som oroar många. Två av Europas största ekonomier dras med höga lån och även om det inte är lika illa som det var för Grekland, så påverkar detta ändå marknaden då räntan på stadsobligationer sjunker.

I allt detta så är det en investeringsalternativ som fortfarande går uppåt och det är guldpriset i övrigt så har andra råvarupriset sjunkit vilket har pådrivit raset när många råvaruföretag tappade i aktievärde.