Budget för dig som fått ditt första arbete

Är du en av alla de nyblivna studenter som ska ta sina första kliv ut i vuxenvärlden? I sådana fall är framtiden ljus och du har alla möjligheter framför dig. Kanske har du redan fått ditt första arbete och har framtiden stakad. I sånna fall kommer du snart även att få uppleva känslan av att få sin första lön. Detta är för många en oslagbar känsla och det är svårt att undvika att inte känna sig rik för en stund. Hur hög lön du får beror på flera olika faktorer så som vilken bransch du arbetar i, om du har utbildning knutet till yrket samt i vilken del av landet du bor. Medellönen i Sverige är 33 700 kr i månaden före skatt. Som nykläckt student kan det dock vara svårt att komma upp i dessa nivåer direkt. Men lönen från arbetet kommer ändå vara betydligt mer än summan du tidigare fått i studiebidrag. Har man då inte tidigare erfarenhet av att handskas med större summor pengar är det lätt att göra slut på allt på en gång. Med anledning av detta kan det vara bra att göra en hushållsbudget. Genom att göra en sådan har du större chans att få dina pengar att räcka hela månaden.

Din nya ekonomi kommer med allra största sannolikhet ge dig enorma frihetskänslor. Med pengar på fickan och kanske ett eget boende får du äntligen uppleva hur det är att vara riktigt självständig. Värden ligger för dina fötter och du får och kan bestämma själv. Men det är lätt hänt att man bara fokuserar på det roliga när man väl fått in sin första lön på kontot. Detta kan leda att pengarna tar slut snabbare än tänkt. Då blir det svårt att klara sig de sista dagarna innan nästa löning. Med en hushållsbudget slipper du oroa dig för att lönen ska ta slut i förtid och du får en bra överblick över din ekonomi.

Hushållsekonomi för unga

Hushållsbudget för dig som fått ditt första jobb I den här artikeln utgår vi från att du som just fått ditt första arbete även har ett eget boende. Detta innebär att lönen även ska täcka större kostnader så som hyra, el och mat. I regel bör du inte ta en lägenhet med en hyra som överstiger en tredjedel av den lön du får ut efter skatt varje månad. Får du exempelvis ut 15 000 kr så bör hyran max ligga på 5000 kr för att du ska få din hushållsbudget att gå ihop. När det gäller matkostnader så får du räkna med 2620 kr i månaden under förutsättning att du lagar all din mat hemma. Om du istället väljer att äta ute under lunchen varje vardag så stiger den totala kostnaden snabbt. Ett tips är därför att förbereda med matlådor i den mån det går. Äter du specialkost så som glutenfri- eller laktosfri kost så kan du räkna med ett något högre belopp då sådana livsmedel i regel är dyrare. Om du har svårt att veta vad du ska laga varje dag så kan du hämta inspiration från Konsumentverkets matsedlar.

När du har ett eget boende måste du också betala för den el du förbrukar. Du kan använda vår kalkylator för elkostnad för att beräkna olika produkters elförbrukning. I vissa fall behöver du utöver hushållsel även betala för vattnet du använder. Detta i de fall där vatten inte ingår i hyran. Nu när du har en egen bostad behöver du även teckna en hemförsäkring. Detta för att få ett skydd vid inbrott eller skador på lägenheten. Du kan enkelt jämföra hemförsäkringar här på Allt om Spara. Slutligen så måste du tänka på att det nu är du själv som får betala för bredbandet i lägenheten. Har inte hyresvärlden avtal med en bredbandsleverantör så måste du själv kontakta ett företag och teckna ett abonnemang.

Viktigt med ett sparande

Utöver de kostnader som vi redan nämnt så finns det andra poster som också bör inkluderas i din budget. Bland annat telefoni är något som lätt kan skena iväg i kostnad. Konsumentverket rekommenderar att man avsätter minst 400 kr i månaden för mobilkostnader. Därutöver bör du räkna med ytterligare kostnader för bland annat förbrukningsvaror, kläder, fritid, medlemskap och resor. Många små fasta kostnader blir tillslut en hel del pengar. Således behöver du ha en stor del av lönen till förfogande om du ska klara av att betala alla månatliga utgifter. På Konsumentverkets hemsida återfinns både checklistor och ett verktyg som heter "budgetkalkyl" som du kan använda dig av för att få vägledning.

Något som många unga inte tänker på är vikten av ett sparande. Genom att redan från unga år spara undan en liten summa av lönen varje månad kan göra stor skillnad på resten av ditt liv. Rekommendationen gällande sparande är att spara 5-10% av nettolönen varje månad. Som ung kan detta såklart vara svårt men försök ändå att lägg undan en liten summa varje månad. En 500-lapp i månaden under en längre period blir i slutändan en väldigt stor summa. Denna summa kan fungera som buffert vilket gör att du alltid har pengar om något oförutsett skulle hända. När det gäller sparande till pensionen så är detta något din arbetsgivare gör åt dig.