Bundna elavtal blir allt vanligare

Det verkar som att föregående vinters skyhöga elpriser har fått effekt på konsumenterna inför kommande vinter. Många har tagit steget till att binda upp sina elavtal i olika perioder för att garantera samma elpriser oavsett vad som händer på den nordiska elbörsen Nord Pool. Det här kan vara ett dåligt besult enligt många eftersom historiskt sett så har elpriserna alltid varit billigare som rörliga, sett över tid.

Det är emellertid inte konstigt att många väljer att gå den fasta vägen när det kommer till elpriser eftersom visa hushåll fick 10 000-tals kronor mer i elräkning bara under ett par månader och det är ingenting man vill uppleva igen. Därför syns också trenderna nu. Det har varit larmsignaler från kärnkraftverken att vissa reaktorer kommer stå stilla även i vinter vilket givetvis påverkar beteendet hos konsumenterna.

För de som är intresserade finns det dock ytterligare en lösning att välja om man är någonstans mittemellan. Ett så kallat mixat avtal börjar bli vanligt bland landets elbolag och det innebär helt enkelt att hälften av elavtalet rullar på rörliga priser medan andra hälften binds upp på fasta priser. Dock skall det sägas att bindningstiden är väldigt kort i förhållande till vanliga bundna priser i ett sådant avtal så man behöver inte vara orolig att man binder upp sig på alldeles för lång tid. Det här kan vara den gyllene medelvägen att välja för många och något som är garanterat bättre än att binda upp hela avtalet.

Det gäller också att komma ihåg att föregående vinter var extrem så frågan är om det skall bli lika farligt i år?

Läs mer om elpriser under vår elavdelning

Räkna på dina elkostnader i någon av våra nya kalkylatorer