Dags för a-kassenivån att höjas!

Arbetslöshetskassornas Samorganisation tycker att det är på tiden att nivån på arbetslöshetsförsäkringen höjs, då det snart är tio år sedan sist. Det innebär att a-kassenivåns tak inte följer med löneutvecklingen och många drabbas av detta.

Det är bara 12 procent av alla som har jobbat heltid när de blev arbetslösa som får 80 procent av sin inkomst i arbetslöshetsersättning, enligt siffror som Arbetslöshetskassornas Samorganisation presenterar. Den som får ut mindre än så är underförsäkrad, vilket allt fler blir då a-kassenivåns tak inte har höjts sedan 1 juli 2002. Det innebär att högsta dagpenningen fortfarande ligger på 680 kronor.

-Nu är det verkligen hög tid för regeringen att höja taket i arbetslöshetsförsäkringen. Högsta dagpenning har inte höjts sedan 2002 och har därför halkat efter löneutvecklingen ordentligt. För att a-kassan ska fungera som en omställningsförsäkring mellan två anställningar måste ersättningen ligga på en anständig nivå, säger SO:s ordförande Harald Petersson i ett pressmeddelande.