De billigaste och dyraste elhandlarna

Elpriserna har under vintern varit väldigt höga och vissa har fått gå på knäna för att betala sin räkning. Men vad gör kraftbolagen för dig?

Villaägarna har genomfört en undersökning för att ta reda på vilka elhandlare som pressat priserna mer än andra och vilka som varit sämst på att pressa priserna.

– I slutet av december förra året skilde det över 32 öre per kWh mellan den billigaste och dyraste elhandlaren, säger Villaägarnas energipolitiska expert Jakob Eliasson.

För dig som har tecknat avtal med fel bolag kan du ha betalat flera tusen kronor mer. Som elkonsument gäller det då att vara flexibel för att sätta press på bolagen. Men förutom att byta elbolag menar Villaägarna att finns det andra sätt för att pressa elpriserna nedåt.

Förslaget från Villaägarna är att regeringen bör sänka skatten på el. Bakgrunden till detta förslag är att våra grannar, Norge och Finland, har en väsentligt lägre skatt på el. Den svenska elskatten ligger idag på 28 öre per kilowattimmar, men för Norge och Finland är elskatten på 14 respektive 11 öre per kilowattimmar.

Idag betalar de svenska villaägarna 21000 kronor för el, på ett år. De Norska och Finska villaägarna betalar idag 2000 kronor och cirka 9000 lägre för elen. Detta betyder att det finna många tusenlappar att spara för de svenska elkonsumenterna om elskatten sänks.

Undersökningen som villaägarna har genomfört gäller för perioden 1 november 2010 till 31 mars 2011. Och listan nedan gäller för hur bra olika elhandlare är på att pressa elpriset.

Resultatet av villaägarnas undersökning

Rörlig elpris – de billigaste elhandlarna

1. Karlstads Energi AB
2. GodEl
3. Wallenstam NaturEnergi AB
4. Varberg Energimarknad AB
5. Elitkraft Sverige AB

Rörlig elpris – de dyraste elhandlarna

1. Göta energi AB
2. Rödeby Energi AB
3. Enkla Elbolaget AB
4. Dala Kraft AB
5. Oskarshamn Energi AB

Fast elpris – de billigaste elhandlarna

1. AB Edsbyns Elverk
2. Ingetextra.se
3. Vattenfall AB
4. Eksjö Energi ELIT AB
5. Norrtälje Energi Försäljnings AB

Fast elpris – de dyraste elhandlarna

1. Halmstads Energi och Miljö AB
2. Karlstads Energi AB
3. BestEl
4. Alingsås Energi AB
5. Värnamo Energi AB