Det här gäller om du insjuknar under semestern

Om du tänkt åka på semester under sommaren kan det vara bra att först ta reda på vad som gäller om du blir sjuk. De flesta förutsätter att man håller sig frisk under semestern när kroppen äntligen får slappna av. Tyvärr ser inte verkligheten ut så och kroppen tar inte hänsyn till om du är iväg på drömsemester eller ligger hemma på kammaren. Därtill kan yttre omständigheter spela in. Speciellt för den som åker utomlands då andra länder exempelvis har en annan bakteriekultur i dricksvattnet. Vidare kan den som åker till riktigt exotiska länder drabbas av tropiska- och insektsöverförda sjukdomar. Det är därför av vikt att du i god tid innan avresa ser över vilka vaccinationssprutor du behöver ta. När det gäller sjuklön och sjupenning för dig som blir sjuk under semestern så gäller olika regler i Sverige och utomlands. Om det istället är ditt barn som blir sjuk under semesterresan så har du i de flesta fall möjlighet att vabba. Detta gäller dock enbart om du är på semester i Sverige eller i ett annat land inom EU samt om din arbetsgivare godkänner detta.

Eftersom reglerna skiljer sig lite mellan de olika länderna så kan det vara bra att läsa på om sjukersättning under semestern. Förhoppningsvis kan vi reda ut ett par frågetecken i denna artikel. Om du efter att ha läst denna artikel fortfarande har obesvarade frågor så kan du läsa mer på Försäkringskassans hemsida. Där finns bland annat ett kundforum som är fyllt med frågor och svar om sjukpenning under semestern.

Olika regler beroende på resmål

Ersättning vid sjukdom under semester Oavsett om det är du själv eller ditt barn som blir sjuk under semestern så gäller olika regler beroende på i vilket land ni befinner er. Om du semestrar i Sverige eller har rest till ett annat land inom EU så är det din arbetsgivare som avgör om du har rätt till sjuklön. Vidare behöver du ansöka om sjukpenning om du är sjuk längre än två hela veckor. Detta gör du hos Försäkringskassan. Om du befinner dig i ett land som inte tillhör EU eller ESS så kan du tyvärr inte få någon sjukpenning så länge du befinner dig i landet. Istället kan du tidigast begära sjukpenning från den dagen du anländer till Sverige igen. Du som redan lyfter sjukpenning och åker på semester till ett land utanför EU måste meddelade detta till Försäkringskassan innan avresa. Detta med anledning av att du måste få ett medgivande från myndigheten. Det är nämligen inte säkert att du har rätt att få sjukpenning under den tid du vistas i ett land utanför EU.

När det gäller vab (vård av barn) under semestern så krävs det alltså först att din arbetsgivare godkänner detta. Om så är fallet så ska samma arbetsgivare ersätta din semester med vab istället. Notera dock att det inte är möjligt att vabba om du har rest till ett land som inte ingår i EU. Du som studerar utomlands behöver anmäla eventuell sjukdom till CSN. Vilka regler som gäller för dig som studerar utomlands beror till stor del på i vilket land du pluggar till. Vi hänvisar dig till Försäkringskassan för mer information om detta. När du studerar utomlands kan det även vara bra att ha en försäkring som ger skydd vid utlandsstudier.

Få extra trygghet på semestern med ERV

 

Extra trygghet med EU-kortet

Du som ska semestra utomlands i sommar bör införskaffa dig ett EU-kort. Åtminstone om du ska åka på semester i ett land inom EU/ESS. EU-kortet gäller nämligen inte om du reser till Schweiz eller till länder utanför EU/ESS. Då behöver du istället teckna en privat försäkring. Du kan jämföra försäkringar här på Allt om Spara först så slipper du betala mer än nödvändigt för det extra skydd som du behöver. Har du redan en hemförsäkring så kan det hända att det ingår ett reseskydd i denna. Vi rekommenderar dig därför att se över dina försäkringsbrev innan du tecknar någon ny försäkring. När det gäller EU-kortet så behöver samtliga familjemedlemmar införskaffa ett sådant innan resa till annat EU-land. Med detta kort är du berättigad sjukvård och tandvård om olyckan skulle vara framme medan du är bortrest. Du får därtill samma förutsättningar gällande priser som den lokala befolkningen får.

Du beställer EU-kortet på Försäkringskassans hemsida. Kortet går även under benämningen "det europeiska sjukförsäkringskortet". Se till att vara ute i god tid då det kan ta upp till tio arbetsdagar innan kortet skickas hem till dig. Om du redan har ett EU-kort men glömt detta hemma medan du är på resande fot så kan du få ett provisoriskt intyg. Detta får du genom att kontakta Försäkringskassan på 0046 771-524 524. Att beställa EU-kortet är helt kostnadsfritt både för vuxna och barn. Notera dock att giltighetstiden för kortet enbart är tre år. Därefter måste du ansöka om ett nytt kort till både dig och dina barn.