Din pension kan frysa inne

Konsumenternas Försäkringsbyrå och Finansinspektionen (FI) har utfört en undersökning där det visar sig att pensionsbolagen räknar högt när det gäller livslängden på de som går i pension vilket betyder lägre utbetalningar till dig.

Undersökningen visar att pensionsbolagen räknar med att vi lever till 85,2 till 93,1 år efter det att vi har gått i pension, även fast SCB har fastställt att män lever i snitt 83,2 och kvinnor till 86,1.

Pensionsbolagen räknar då hur mycket utbetalningen blir per månad och år baserat på livslängden enligt deras beräkningar. Dessutom så delar vissa pensionsbolag ut mer pengar ju äldre man blir. Det betyder att en 67 åring, som precis har gått i pension, kan få flera tusenlappar lägre än en 90 åring.

Att vissa pensionsbolag räknar högt på hur länge pensionen ska betalas ut gör att den månatliga betalningen blir mycket lägre samt att om du skulle avlida i ”förtid” så brinner dina planerade utbetalningar inne.

En tankeställare för alla som funderar på att låta ett pensionsbolag att förvalta din privata pensions. Istället för att låta ett pensionsbolag ta hand om dina pengar så förordar vi att du själv sätter dig in i hur du kan spara dina pengar för att få en vettig avkastning, så att du har full koll på din pension och kapital.

Källa: e24.se