Earth Hour intresserade få svenskar

Statistik visar att de flesta svenskarna lät lamporna vara tända och därmed ignorerade Earth Hour.

Enligt siffror som elstatistik.se har tagit fram, där elförbrukningen i lördags jämfördes med resten av lördagarna under ett års tid, var resultatet inte speciellt annorlunda. Vid kl 20.30 låg den på 15,6 gigawatt, vilket var något mer än medelförbrukningen. Fram till kl 21.20 var den i princip konstant, för att sedan minska med 700 megawatt

Harald Klomp från elstatistik.se säger till DN att elförbrukningen ändå brukar minska vid den tiden och att slutsatsen som kan dras är att det inte var speciellt många som släkte lamporna under Earth Hour.

Earth Hour är en global klimatmanifestation som i lördags hölls kl 20.30-21.30 svensk tid. Att släcka ljuset är en symbolisk signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar.

Att spara på elen värnar inte bara om miljön, utan det kan även ge mer pengar i fickan. Men det finns mer att göra än att bara släcka lamporna när de inte används. Energisnåla vitvaror och att stänga av hemelektroniken istället för att använda standby läge är andra spartips på hur du sänker dina elkostnader.