Så sänker du dina elkostnader

Sänk dina elkostnader Snart slutar alla ”vanliga” glödlampor att säljas i butikerna och det innebär att vi snart måste förlita oss på lågenergilampor istället. Men priset på lågenergilamporna kommer att öka, dels på grund av efterfrågan men även på grund av stigande råvarupriser. Priset på lampor kan man inte göra mycket åt, men elförbrukningen kan du påverka i allra högsta grad. Vi ger dig lite tips och råd om hur du sänker dina elkostnader.

Lågenergilampor är nästan alltid mer kostnadseffektiva än glödlampor, så att bunkra upp med glödlampor är det inte värt. Sen kommer också LED-lampor inom en snar framtid som drar ännu mindre energi, fast priset per lampa är fortfarande högt.

Vitvaror är ofta den stora boven

Först och främst bör man se över sina vitvaror i hemmet och införskaffa energisnålare varianter. Då ska man titta på energimärkningen från A-G, där A är mest energisnål.

Vitvarorna måste också underhållas, det får man inte glömma och att frosta av frysen med jämna mellanrum är att rekommendera. Du sparar då 5 procent för varje grad som frysen måste kyla.

När du använder diskmaskinen och tvättmaskinen så se till att du utnyttjar utrymmet maximalt. Kör inte halvtvättar eller diskmaskiner som är halvfulla. Sen bör man heller inte torktumla allt för ofta. Dels så sliter det på kläderna i onödan samt att det drar onödigt mycket el.

Håll koll på förbrukningen och minska dina elkostnader

Det är svårt att ha koll på hur mycket el alla apparater i hemmet drar. Då kan man köpa en elmätare som man kopplar in mellan kontakten och vägguttaget på de apparater som du vill mäta. Om du inte har lust att köpa en sådan apparat, kostar runt 100 kronor, så kan man oftast låna en hos sin elleverantör.

Utnyttja den el som du förbrukar

Golvvärme, handdukstork, infravärme och andra bekvämligheter bör inte vara påslagen när de inte används. Dessa drar alla väldigt mycket el och oftast till ingen nytta. Och en av de vanligaste ”tjuvarna” är vanliga lampor som är påslagna även fast ingen är i rummet eller utebelysning som är påslagen trots att det inte behövs. Detta bör man vara eftertänksam kring då lampor drar mer el än vad man kan tro, speciellt om de är på dygnet runt.

Håll koll på dina elektroniska produkter på standby

Vi får mer och mer elektronik i våra hem och därmed fler apparater som drar el och ofta så står många av apparaterna på standby. Vi har tidigare diskuterat kring hur mycket standby-funktionen drar för många av dina elektroniska apparater och höjer dina elkostnader. Slutsatsen var då att många apparater drar mer el än vad man kan tro i standby-läget och därför bör man vara aktsam med standby. Läs mer om hur mycket el standby-läget förbrukar för dina apparater och hur du kan få bukt med problemet.