Standby drar mer el än vad man kan tro

För att inviga vår nya sektion med spartips tänkte vi börja med att tipsa om hur man kan spara både pengar och miljö genom att stänga av sina elektroniska apparater i hemmet, när man inte använder dessa. Genom att ha koll på sina apparater och stänga av dessa kan spara mer pengar än vad man kan tro. 

Standby kallas läget när till exempel din TV eller DVD är på och lyser med en display eller en lampa, men då drar fortfarande din apparat mer el än vad du kan ana. Och ingen vill väll betala för något de inte använder?

Standbyläget kanske inte drar så mycket el i jämförelse med en dator eller en kyl och frys. Men man har många elektroniska apparater och räknar man ihop dessa så blir det ändå en hel del pengar som går till spillo. Sen är det också många som har sina elektroniska apparater på dygnet runt i tron om att de inte gör någon större skillnad.

För att testa hur mycket pengar du kan spara tänkte vi ta fram en snabb kalkyl över hur mycket dina elektroniska prylar i hemmet drar när de är på standby. Men framförallt hur mycket pengar det kostar dig per månad att ha dessa på dygnet runt.
Exempel på hur mycket el några apparater förbrukar i standby/viloläge

Digitalbox: 7-14 watt

LCD-TV/datorskärm: 1watt

X-Box/Wii/Playstation 3: cirka 2 watt

DVD/Blue-ray: 1 watt

Telefonladdare (urkopplad): 2 watt

Ministereo/hifi-system: 8 watt

Mikrovågsugn (med display): 3,1

Dator (avstängd): 2,8 watt

Ovanstående apparater har många i sitt hem och ofta inkopplade dygnet runt och på standby. Om vi säger att din digitalbox drar 10 watt och att du har övriga apparater på listan i ditt hem. Elpriset mäter ofta i kilowatt per timme och då får man först och främst omvandla watt till koliwatt per timme. Det gör man genom dela antal watt med tusen. Och om vi summerar listan med alla apparater i standby-läge så får vi 29,9 watt det vill säga 0,0299 kilowatt per timme.

Så gör du uträkningen

Om vi utgår från att du har alla dessa apparater på dygnet runt och med ett lågt elpris på 1 krona per / kwH (så kan vi nu göra en enkel uträkning på vad det kostar dig per månad och år.

Per månad: 0,0299 * 1 kr * 24 timmar * 30 dagar = 21,53 kronor per månad

Per år: 258,34 kronor per år

Du kan även använda våran smidiga kalkylator för att räkna på dina elkostnader

Om man tittar på resultatet av uträkningen ovan så kan man tycka att det inte låter som så mycket pengar. Och nej det kanske inte är så mycket pengar men tänk på hur många andra apparet som du har i hemmet samt att vi här inte räknade med användningen av apparaterna i uträkningen. Många bäckar små bli en stor sjö och om man vill få ned sina kostnader i hemmet är det här ändå en bra början.

Vad kan jag göra för att undvika standby-läge på ett smidigt sätt?

Ett enkelt sätt att spara el är att skaffa grendosor där man kan stänga av elen till flera apparater samtidigt eller en time för exempelvis mikrovågsugnen och liknande. För de utrymmen som är svåra att komma åt kan man använda trådlösa elkontakter som man kan stänga och ätta på med en fjärrkontroll.

Använd elmätare för att kontrollera dina apparater

Fakta som används i uträkningarna är grovt räknat och generella,. Åtgången av el skiljer sig mycket från tillverkare till tillverkare samt modell för olika produkter. Idag finns det också många apparater som är miljömärkta och drar då mycket mindre el än andra i exempelvis standbyläget. Du kan enkelt mäta hur mycket dina apparater drar genom att använda en elmätare som du sätter i uttaget och kopplar in till de apparater som du vill mäta. Om du inte vill betala för en sådan mätare kan du oftast låna en av din elleverantör.

Läs fler spartip om hur du sänker dina elkostnader i hemmet.