Elpriserna – näst högst i Europa

Vi har tidigare rapporterat om nätbolag som tar ut oskälig nätavgifter. Historiskt sett har elpriserna ökat varje år, så det är inget undantag att vinterns elpriser har slagit rekord. Vinterns elpriser beror främst på problemen med kärnkraftverken och vattenkraftverkens låga vattennivåer.

Nu visar det sig att mellan 1999 och 2009 har elpriserna i Sverige ökat med 81 procent. Det är näst mest i hela Europa, bara Irland med 84 procent hade en större utveckling av elpriserna under samma period.

De Svenska hushållen konsumerar mer el än någonsin och i takt med de stigande elpriserna märks detta i plånböckerna. Svenskarna ligger även högt i denna liga, när det gäller hur mycket pengar vi lägger på el varje månad. Svenskarna lägger 3 procent av sin inkomst på el varje månad. I Europa är det bara Bulgarer som lägger mer pengar på el varje månad, i förhållande till sin inkomst.

Därför är det viktigt att du håller koll på dina elkostnader och vad för elavtal du har idag. Titta omkring och jämför elpriserna och vad för möjligheter du har för att sänka dina elkostnader.