Energitips: Spara på hemelektroniken

Trots att hushållsapparaterna blir mer energieffiktiva står hemelektroniken ändå för en stor del av energiförbrukningen i hemmet.

Enligt GP står hemelektroniken för en femtedel av energiförbrukningen i bostaden. Trots att varje enskild produkt kanske inte alltid drar så mycket energi, så finns det ofta många av dem till exempel mobiler, surplattor och datorer i hemmet.

– Och alla är inte energimärkta, vilket gör det svårt för konsumenten att veta hur mycket man förbrukar, säger Helena Ahlkvist Johansson på Energimyndigheten till GP.

Till exempel har bildskärmar ingen energimärkning och vid Energimyndighetens test drog en del populära bildskärmar dubbelt så mycket el som andra. Även spelkonsoler kan dra en hel del el beroende på vilken man väljer och hur den används. Vissa av dem förbrukar dubbelt så mycket energi som en 40 tums TV i energiklass A.

Förutom att tänka på vilka produkter man köper, tänk också på att alla apparater i hemmet förbrukar energi när de står i standby-läge. Det räcker alltså inte med att stänga av apparaterna med enbart fjärrkontrollen om man vill spara så mycket energi som möjligt.

Andra energislukare

GP skriver vidare att den värsta energislösaren i hemmet är tvättmaskinen. Näst efter denna kommer glödlampor, torktumlare och diskmaskinen.

Energimyndigheten tipsar om att alla nya tvättmaskiner måste klara tvättklass A, som innebär att tvätten blir ren. Genom att tvätta i fylld maskin, använda sparprogram och tvätta i lägre temperaturer går det att minska energianvändningen. Dessutom kan du lufttorka tvätten istället för att använda torkularen.

Tänk också på att släcka glödlampor när dessa inte används. Vill du läsa fler spartips, hittar du dem här.