I Sverige finns det över en miljon olika företag vilket vittnar om att många svenskar finner det attraktivt att driva sin egna verksamhet. Företagen som inkluderas i denna statistik från SCBs företagsregister är alltifrån aktiebolag till enskilda firmor, fysiska personer och handels- eller kommanditbolag. Majoriteten av alla dessa företag räknas som små- och medelstora bolag. Det handlar främst om enmansföretag och mikroföretag där den sistnämnda bolagsformen har mellan 1-9 anställda. Man kan således ana att det är många människor i Sverige som arbetar som konsulter eller frilansare. Utöver dessa människor finns det många som när en dröm om att starta ett eget företag. Men olika regler och brist på tydlig information sätter käppar i hjulet för många. Därför är det glädjande att se en tjänst som Starta Enskild Firma som till en billig peng vägleder blivande entreprenörer i processen att etablera sin verksamhet.
Starta-enskildfirma.se är en tjänst från det svenska företaget Svensk Bolagsförmedling AB. Med tjänsten får nyföretagare hjälp med etablering av sin nya enskilda firma. Därtill får man djupgående och relevant information som kan vara bra att ha innan man kör igång med sin verksamhet. I nuläget är det enbart enskilda firmor som kan startas via Svensk Bolagsförmedlings tjänst. Har du därför tankar om att starta ett aktiebolag så får du vända dig till en annan aktör.
Personligt ansvar i enskild firma
En enskild firma är en bolagsform som passar dig som tänkt starta en enklare verksamhet. Bolaget är lätt att starta och du kan med andra ord komma igång snabbt. Vidare följer inte särskilt avancerad administration och enskilda firmor har inte heller samma hårda krav som aktiebolag har. Däremot bör man vara medveten om att man som ägare till en enskild firma är personligt ansvarig. Något som inte gäller för ägare till aktiebolag där istället företaget står som juridisk person. Det personliga ansvaret speglas även i företagets organisationsnummer som alltid är ägarens personnummer.
Att registrera en enskild firma är helt kostnadsfritt och detta görs enklast via Verksamt.se. Det enda som kostar är registreringen till Bolagsverket som för närvarande ligger på 900 kr. Vill du däremot få guidning av Starta Enskild Firma och låter dom sköta processen så betalar du en avgift på 589 kr ink. moms. Genom att göra detta slipper du sätta dig in i regelverk och lägga onödig tid på allt administrativt. Utöver att Starta Enskild Firma ordnar med registreringen av ditt nya företag så ingår även en rad extra tjänster. Bland annat får du tre månaders användning av bokföring- och faktureringsprogram från Fortnox. Vidare ingår en kostnadsfri E-bok med all information du kan tänkas behöva. Du får även rådgivning av en bolagsexpert samt en så kallad aktiebolag garanti. Detta innebär att du som väljer att uppgradera din enskilda firma till ett aktiebolag inom 12 månader får hjälp med detta utan att det kostar något extra.
Så startar du en enskild firma
För att starta en enskild firma måste du ha fyllt 18 år. Är du yngre än så krävs det att du har samtyckte från förmyndare men du får som lägst vara 16 år. Det finns även ett krav på att den som startar en enskild firma måste vara konkursfri. Du får alltså inte ha drivit ett bolag som tidigare gått i konkurs. Om du uppfyller dessa krav så kan du enkelt och smidigt beställa en enskild firma genom Starta Enskild Firma. Detta gör du genom att fylla i namn, email och telefonnummer på företagets hemsida. Därefter kommer du att få ett SMS samt ett mail från Starta Enskild Firma när bolagsregistreringen är klar för signering. Du loggar då in med ditt BankID och signerar registreringen helt digitalt. I samband med detta får du även betala avgiften på 589 kr för själva tjänsten.
När bolaget är startat kan du få hjälp med att ansöka om F-skatt. Tänk på att du som driver en enskild firma skattar dina vinster i bolaget som personliga inkomster. Får du överskott i din verksamhet så slås denna alltså ihop med övriga inkomster från tjänst och skattas som vanlig lön i deklarationen. Däremot har du genom din firma möjlighet att dra av kostnader för din verksamhet. Det kan handla om datorer, telefonabonnemang och kontorsmaterial. Dock måste du kunna motivera att det du köpt är nödvändigt för att du ska kunna bedriva din verksamhet.