Få din skatteåterbäring redan i april i år

Nu har Skatteverket beslutat om alla datum för skatteåterbäring och deklaration. Dessutom meddelar man att den som är snabb med deklarationen kan få sin skatteåterbäring redan i april i år. Detta under förutsättning att du inte behöver göra några ändringar eller tillägg samt deklarerar helt digitalt. Därtill måste du ha angett ett konto för utbetalning under dina sidor på Skatteverkets hemsida. I år går det även att få ett tidigt besked om huruvida du får kvarskatt eller skatteåterbäring. I alla fall för de som sedan tidigare har en digital brevlåda så som Kivra eller Min myndighetspost. Har du en digital brevlåda så kan du räkna med att få din digitala deklaration redan den 7:e mars.

Vi är många svenskar som varje år i iver väntar på besked från Skatteverket i hopp om en tillfredsställande återbäring. I år har du möjlighet att få din skatteåterbäring tidigare än nånsin. Skatteverket har dessutom förenklat processen för deklaration för de som bara behöver ge sitt godkännande. Dock kan det löna sig att inte göra något förhastat då man riskerar att missa eventuella avdrag. Vet du med dig att så inte är fallet så kan du enkelt godkänna din deklaration helt digitalt för att vara en av de första att få sin återbäring utbetald i april.

Besked om skatteåterbäring 2019

Deklaration 2019 Den som har en digital brevlåda sedan tidigare kan alltså få besked om eventuell skatteåterbäring redan om en vecka. Du kommer då bli aviserad om att beskedet inkommit till din brevlåda via email. Sedan behöver du bara logga in på din digitala brevlåda via ditt mobila BankID för att se beskedet. Förhoppningsvis är det ett positivt besked men många svenskar får även räkna med kvarskatt. Om du vet med dig att du inte har några avdrag att göra och heller inte behöver göra några tillägg eller ändringar så kan du direkt godkänna din deklaration helt digitalt. Du kommer då att få din skatteåterbäring extra snabbt. Återbäringen börjar betalas ut den 9:e april och sex dagar senare ska alla pappersdeklarationer nått sin mottagare.

Har du inte en digital brevlåda sedan tidigare så behöver du inte oroa dig för att utbetalningen av din återbäring kommer att komma senare. Det är nämligen bara själva beskedet om återbäring eller kvarskatt som kommer tidigare till den med digital brevlåda. Så länge du deklarerar digitalt innan den 2:a april så kommer du att få dina pengar utbetalda i april.

Vem behöver göra ändringar i sin deklaration?

De flesta svenskar behöver inte göra några ändringar i sin deklaration och kan således godkänna denna direkt. Detta gäller dock inte för dig som exempelvis har sålt en bostad eller sålt värdepapper. Om du sålde aktier under förra året och dessa inte har legat i ett ISK-konto så kan du komma att behöva lägga till en bilaga eller göra ändringar i din deklaration. Alla bilagor som du kan tänkas behöva finns i e-tjänsten på Skatteverket. Även du som har betalat med eller sålt kryptovaluta behöver använda dig av de bilagor som finns.

Företagare som är delägare i ett aktiebolag eller driver enskild firma kan inte heller godkänna sin deklaration innan bilagorna är ifyllda.

Om du vill göra avdrag för resor som har gjorts till och från arbetet så kan du använda dig av Skatteverkets beräkningstjänst innan du fyller i beloppen i din deklaration. Tjänsten fungerar också för dig som reser i ditt arbete och som behöver beräkna kostnader för drivmedel, trängselskatt och eventuella vägavgifter. När det gäller reseavdrag så kan du bara begära avdrag för kostnaderna som överstiger 11 000kr.