Färre som amorterar enligt SEB

SEB kan rapportera om att det är allt färre som amorterar på sina bolån. Antal kunder som amorterade på sina bolån hos SEB minskade med med fem procentenheter under 2010, från 71 till 66 procent. Och det är en oroande utveckling.

Att färre amorterade hos SEB är en utveckling som motsäger sig den utveckling de senaste åren. Då utvecklingen av bostadspriserna exploderat de senaste 10-15 åren är det många som hävdar att det finns en bobubbla i Sverige. Och när den spricker är det ingen som vet vad som händer.

När du amorterar på ditt bolån så sänker du lånets värde och då även räntekostnaden per år. Och med tanken på att Riksbanken flaggar för räntehöjningar framöver, blir då amorteringen extra effektiv. SEB rekommenderar en amortering på två procent per år, till belåningsgraden ligger på 70 procent.

Att amortera skapar också en trygghet, eftersom inget vet vad som händer om och när den påstådda bostadsbubblan spricker. Och de som har en lägre belåningsgrad kommer då ha ett mer fördelaktig utgångsläge vid en eventuell kris. När bostadsbubblan spricker så sjunker priserna för villor och bostadsrätter och då finns det en risk att ditt bolån kommer att överstiga värdet på ditt boende.