SEB – Skandinaviska Enskilda Banken

SEB, den Skandinaviska Enskilda Banken, är den gamla anrika banken som André Oskar Wallenberg startade redan år 1856. Sedan dess har dock mycket hänt och banken har nu utvecklats till en av de största aktörerna på den svenska marknaden. Idag erbjuder de flera olika tjänster så som Private Banking, lån, krediter, sparande, bank och försäkring. Här hittar du mer om vad SEB gör, och vad de kan erbjuda dig.

SEB privat

SEB arbetar för både privatpersoner och företag, där vi här kommer fokusera på just privatpersoner. Som privatperson hos SEB kan du låna, spara, försäkra, sköta din pension, investera och mycket mer. De erbjuder också Private Banking, där du får experthjälp och en personlig rådgivare för att få bästa möjliga koll på din privatekonomi.

Pension och försäkring

Hos SEB kan du pensionsspara, samla din pension och få bättre koll på ditt sparande. Deras faktabank erbjuder mycket bra kunskap om hur pensionen fungerar och hur man på bästa sätt hanterar den. Det kan många gånger verka krångligt och väldigt långt bort, när man fortfarande är aktiv i arbetslivet. När det gäller pension är det aldrig varken för tidigt eller för sent att sätta sig in i det, med ju förr desto bättre gäller såklart. Med detta i tanken har SEB alltså samlat det som kan vara bra att veta inför pensionen, hur man ska placera den och hur man ska förvalta den.

SEB erbjuder flera smarta lösningar för hur man bäst pensionssparar. Bland ger de dig en möjlighet att samla din pension, för att du enklare ska ha koll på alla tre delar av den. Det blir enklare att ha överblick över hela din pension och utbetalningarna sköts betydligt smidigare.

Öppna ett pensionssparande

Kapitalförsäkringar

Med SEB kapitalförsäkringar kan du spara under en längre tid och du väljer enkelt hur du vill spara. Antingen kan du investera själv i fonder, och du sköter dina placeringar helt själv. Vill du hellre överlåta investeringarna till någon annan, så kan du använda dig av en mer traditionell kapitalförsäkring. Du låter då SEBs investerare sköta dina investeringar och du får då en garanti på dina inbetalda premier du gjort.

Du kan också använda dina kapitalförsäkringar som ett pensionssparande, för att få lite extra att leva på när du gått i pension. Även här finns det möjligheter att spara i fond likväl som mer traditionellt, där du överlåter investeringarna. Om du sparar i Pensionsspar Fond, så har du ett återbetalningsskydd så att ditt sparkapital tillfaller ditt dödsbo om du avlider innan det betalats ut. Du kan också välja att ta ut dina pengar efter bara ett år, då som ett engångsbelopp mot en mindre avgift.

När pengarna sedan börjar betalas ut så får du dem löpande, lite som en extra inkomst. Den är dessutom kostnadsfri, om du väljer att betala ut den under fem år eller mer. Att öppna en kapitalförsäkring är enkelt och det enda som krävs är att du redan är kund hos SEB. Om du har internetbanken kan du öppna Pensionsspar Fond där. Annars kan du ringa banken, eller besöka den och få hjälp där. Vill du öppna ett Pensionsspar Trad, som är det traditionella där banken sköter investeringarna, så gör du likadant. Internetbanken är såklart smidigast eftersom du kan göra det själv hemma i soffan. Annars kan du besöka banken eller ringa ett samtal. Tänk dock på att du behöver vara kund hos SEB även för detta.

SEB låna

Ibland kan man behöva lite extra pengar och hjälp vid finansieringen. Kanske kommer det oväntade utgifter eller nödvändiga köp. Ibland vill man bara unna sig lite, eller samla de där små lånen som ligger och kostar onödigt mycket. Just av dessa anledningar, och många till, har SEB möjlighet att erbjuda flera olika typer av lån och krediter. Här kan du läsa mer om de olika lånen.

Enkla lånet

Enkla Lånet är ett privatlån som erbjuder dig en möjlighet att låna en mindre summa pengar, som kan behövas ibland. Beroende på din egen nuvarande ekonomi, så kan du också låna olika mycket. Betaltiden är för närvarande 2 till 10 år, men oavsett hur långt du låser det så kan du alltid lösa in det tidigare. Det kan du göra när som helst utan extra kostnad, för att betala av lånet fortare.

Ansökningen om Enkla Lånet tar inte mer än några minuter och du får ett besked om du blir godkänd, inom 24 timmar. Med Enkla Lånet kan du alltså låna pengar snabbt och enkelt utan säkerhet, för att underlätta din ekonomi en aning. Om du dessutom lånar tillsammans med någon, så kan du få låna en större summa pengar än du hade fått göra annars.

Enkla Lånet kräver dock att du uppfyller vissa krav. Först och främst ska du ha fyllt 18 år. Dessutom ska du vara fri från betalningsanmärkningar och ha en fast inkomst på minst 190 000 kronor per år. Om detta stämmer in på dig, så kan du enkelt och snabbt ansöka direkt via SEBs hemsida. Du kan också ansöka via internetbanken, om du hellre vill det.

Slå ihop dina lån

Medlemslån

Om du är medlem i något av de fackförbund som SEB har ett samarbete med, så kan du få extra fördelaktiga lånevillkor. Bland annat bjuder SEB på uppläggningsavgiften, så du kan teckna lånet för en mindre kostnad. Mer om medlemslånet hittar du på SEBs hemsida, där du också kan teckna lånet och se vilka fackförbund som är anslutna.

Enkla Krediten

Ibland kommer mindre inköp, som även de kan ta hårt på ekonomin. Dock är det inte alltid passande att ta ett lån för att täcka detta, och då kan en kredit istället vara lämplig. Enkla Krediten får du direkt på ditt kort och med den har du möjlighet att täcka månadens utgifter lättare. Du behöver inte betala någon uppläggningsavgift och du betalar inte heller någon ränta under tiden du inte använder krediten.

Krediten på ditt kort går bara in när du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto. Så fort det kommer in mer pengar minskar din skuld, och du betalar av skulden när du har möjlighet. Detta fungerar som en extra buffert och kan vara bra att ha, för att lättare tackla oväntade utgifter som kan komma upp när man minst anar det. Räntan som gäller är rörlig och den sätter banken individuellt.

För att ansöka om Enkla Krediten loggar du in på SEBs internetbank med Bank ID eller Mobilt Bank ID. Sedan skickar du in uppgifterna om dig och bara några minuter senare har du fått besked. Om du redan har Enkla Krediten kan du snabbt och smidigt höja din kredit. Krediten löper på automatiskt under ett år, och sedan får du förlänga den om du vill.

Låna till bil

Ett bilköp är ofta en stor affär i livet och det ska man inte snåla med. Därför kan man ibland behöva låna lite pengar för at det ska bli en bra affär. Med Enkla Lånet kan du också låna pengar till just bil, då SEB erbjuder smarta lösningar för bilköp också. Hur Enkla Lånet fungerar står under rubriken med samma namn, lite längre upp i texten. Tack vare SEBs samarbete med Trygg Hansa, så har alla SEBs lånekunder riktigt bra förmåner och villkor om de tecknar en bilförsäkring hos Trygg Hansa.

SEB Bolån

SEB erbjuder också en möjlighet att låna till en ny bostad, eller en renovering. Du kan själv sätta en amorteringstid som passar dig, beroende på hur din egen nuvarande ekonomi ser ut. Välj också mellan fast eller rörlig ränta, eller bind räntan när du vill. Den rörliga räntan blir en tremånadersränta, där räntan justeras var tredje månad och följer marknaden. Denna kan du när som helt binda, till exempel när räntan är lägre än vanligt. Det kostar ingenting extra, och ger dig en mer stabil månadskostnad.

Om du har ett SEB bolån med rörlig ränta kan du också lösa in lånet när som helst, utan att det medför en extra kostnad. Den fasta räntan kan dock komma att ge en avgift, om du vill lösa in lånet eller göra en större engångsamortering. Å andra sidan blir din ekonomi mer stabil med den fasta räntan, då du vet din månadskostnad i förväg.

Du ansöker snabbt och enkelt via SEBs hemsida och en ansökan tar inte mer än några minuter. Om du vill ansöka om ett bilån ska du dock först ha ett lånelöfte klart. Detta är även det enkelt att skaffa och det gör du också via hemsidan, enkelt och smidigt. Mer om bolån och de aktuella räntorna hittar du på SEBs hemsida, där du också kan ordna lånelöfte och ansöka om bolån.

Jamfor bolaneräntor

Studentlån

För dig som student har SEB en del bra erbjudanden, bland annat ett förmånligt studielån. Med låg ränta och helt utan avgifter kan du låna en mindre summa, kanske för en cykel eller en ny dator. Det är ett så kallat blanco-lån, ett lån utan säkerhet. Du genomgår dock en helt vanlig kreditprövning, men dina inkomster räknas inte. Om du vill ta ett studentlån hos SEB, så behöver du kontakta dem personligen. Detta kan du göra via deras telefonnummer, eller på ett av deras många kontor.

SEB spara

Hos SEB har du flera olika möjligheter om du vill spara pengar. Du kan enkelt komma igång med att spara och placera dina pengar, för att de ska växa till framtiden. Fonder, aktier eller på ett sparkonto med ränta – det finns mycket att välja på och du kan säkerligen hitta något som passar just dig.

Sparkonto och ränta

Hos SEB har du bland annat möjlighet att spara i ett sparkonto. Ett sparkonto passar dig som inte vill ha en risk, men ändå låta pengarna växa. Det passar bäst om du vill spara på lite kortare sikt och gärna vill kunna ta ut pengarna om du skulle behöva. Om du till exempel vill spara ihop till en buffert eller spara ihop till något nytt. SEB rekommenderar att man har minst två månadslöner sparat på sitt konto, för att kunna klara oväntade utgifter.

Sparkontot är mycket enkelt att öppna, vilket också namnet antyder. Enkla Sparkontot kallas det, och det gör skäl för sitt namn. För att öppna kontot ska du först logga in på SEB och sedan väljer du att öppna ett nytt konto. När du loggar in kanske du får några frågor som du ska besvara, men det är bara för att banken ska kunna ge dig tillgång till alla de verktyg de har att erbjuda.

Att skapa kontot tar bara någon minut och du kan börja spara direkt. För att se aktuella villkor och aktuella räntor, gå in på SEBs hemsida. Där hittar du allt som gäller sparkontona och där kan du också öppna kontot.

Placeringskonto

Om du istället vill spara på lite längre sikt kan det vara mer lämpligt med ett placeringskonto. Detta är ett låst konto och du kan inte ta ut dina pengar under tiden. Du får dock en bättre ränta som dessutom är fast, så du vet exakt hur mycket du kommer få tillbaka när du tar ut dina pengar igen. Kontot och pengarna låser du på ett visst antal månader och de kan du använda först när denna tiden gått ut.

För att öppna ett placeringskonto behöver du också logga in hos SEB. När du gjort det följer du instruktionerna och det är klart på några minuter. Räntor och villkor hittar du uppdaterade på hemsidan för SEB.

Spara till barn

Om du har barn och vill spara till dem i framtiden, så har SEB två alternativ att välja mellan. Dels kan du spara i ett investeringssparkonto, ISK, som du kan läsa mer om nedan. Du kan då spara i fonder och aktier och det funkar bra oavsett om du vill månadsspara eller sätta in en summa och låta pengarna växa. Om du väljer ett ISK får barnet pengarna när det fyller 18 år och du sparar i ditt eget namn. Här kan du spara i bland annat fonder, värdepapper och aktier, beroende på vad du vill investera och spara i.

Kapitalförsäkring är nästa sätt att spara pengar. Du bestämmer då själv när pengarna ska betalas ut, samt hur de ska betalas ut. Även här kan du spara i fonder under ditt eget namn, men att barnet får pengarna sedan. För att börja spara i en kapitalförsäkring behöver du ringa till SEB. Du kan nå dem vardagar kl 8-18. Ett ISK är lättare att starta och det gör du via hemsidan.

När du valt hur du vill spara väljer du hur mycket du vill månadsspara. Sedan väljer du fonderna du vill spara i och sedan är det igång. Mer om detta hittar du lite längre ner i texten. Du kan sedan börja spara och se dina pengar växa tills den dagen de överlåts till barnet.

SEB fonder

Du kan självklart också välja att spara dina pengar i seb fonder. SEB är som vi sade i början av texten av de största bankerna på den svenska marknaden. Detta märks, inte minst av SEBs stora utbud av fonder och andra banktjänster. SEB har ett brett utbud av egenutvecklade fonder och tillhandahåller bland annat aktiefonder, blandfonder, räntefonder, hedgefonder, råvarufonder och många andra sorter.

Hos SEB kan du också handla med fonder från andra fondförvaltare och skapa en fondportfölj som passar just ditt sparande. Du hittar också mycket relevant information och statistik på SEBs hemsida, så du kan läsa mer om fonderna som erbjuds.

Om du behöver hjälp med att välja fond och hur du ska tänka med investeringar, så har SEB många bra guider och tjänster för detta. Du kan exempelvis jämföra flera fonder samtidigt, enkelt och smidigt. Med dessa verktyg behöver du inte heller själv räkna på vilken avkastning, risk eller avgift som de olika fonderna innebär.

Hos SEB är det gratis att komma igång och skapa en depå, som du sedan kan använda för att handla med värdepapper och seb fonder. Inom depån kan du sedan enkelt köpa och handla via internetbanken. SEB hjälper dig med sparandet och dina investeringar, oavsett om du är småsparare eller börshaj. Du väljer risk själv, om du vill ha högre eller lägre risk. Högre risk ger ofta möjlighet till en högre avkastning, men du riskerar också att inte få några pengar alls. En fond med lägre risk ger ofta lite mindre avkastning, men det är större sannolikhet att du får behålla dina pengar.

Spara i fonder hos Nordnet

Börja spara i fonder

En fond hos SEB gör att dina pengar kan öka i värde mer än om du hade haft dem på ett vanligt sparkonto med en ränta. Att börja spara i fonder är mycket enkelt. Du börjar med att logga in på SEB och öppna ett investeringssparkonto, som även kallas ISK. Detta behöver du för att samla alla dina värdepapper, alltså fonder och aktier. Ett ISK hos SEB är självklart omfattat av den statliga insättningsgarantin.

Sedan fyller du i månadsbeloppet, där du väljer hur mycket du vill spara. Du kan dels välja att månadsspara och sätta in en liten summa varje månad. Det är ett mycket smidigt sätt att spara och betalningarna sköter sig själv, så du alltid får en viss summa sparad. Pengarna dras från ditt lönekonto och de går direkt in på ditt ISK. Om du hellre vill göra en engångsinvestering, så funkar detta också bra hos SEB. Du kan då göra en större investering en gång och starta ditt sparande på det sättet.

Efter detta är det dags att välja vilka fonder du vill investera i. Du väljer den utifrån hur lång tid du vill spara, hur stor risk du är villig att ta och eventuellt vad för område du vill investera i. Hos SEBs hemsida har de mycket bra kunskapsbank, där du kan läsa mer om de olika fonderna. Där ser du också vilka villkor som är aktuella, förväntad avkastning och annat som är bra att veta.