Fondavgifter – regeringen kräver mer information

Flera fondanalytiker och även finansmarknadsministern Per Norman hävdar att många fonder tar ut för höga förvaltningsavgifter. Det kan bero på en ineffektiv verksamhet eller att man helt enkelt tar ut för höga avgifter för att de kan.

Det finns redan en konkurrens på fondmarknaden där fondförvaltningsavgiften delvis har pressats nedåt. Per Norman och regeringen vill att kunderna nu också ska få mer information rörande fondavgiften och hur den kommer att påverka ditt sparande i fonden. Och hur mycket pengar som fondavgiften kommer att kosta dig på sikt, med sparande i respektive fond.

Fondavgiften har större påverkan på ditt sparande, än vad många tror. Skillnaden mellan en fondavgift på 0,5 och 1 procent kan på sikt röra sig om över tiotusen eller mer. Sen gäller det förstås att fonden du sparar i ger en bra avkastning. Annars kommer fondavgifterna bara att äta upp ditt sparande eller avkastning istället. Det gäller med andra ord att avkastningen överstiger fondavgiften, annars uteblir avkastningen helt.

Om du är osäker på att fonderna inte kommer att ge dig en bra avkastning, över tiden. Kan du istället binda pengarna i ett sparkonto. Det kan ge dig en sparränta på över fem procent, utan den risk och avgifter som medföljer ett sparande med fonder och aktier. Så om en fond inte ger mer avkastning än fem procentefter du räknat bort fondavgiften, och du kan binda upp pengarna, är ett sparkonto ett bättre alternativ.

Kolla in och jämför sparräntan hos olika banker.