Fondbyte med pinkod stoppas

Pensionsmyndigheten ökar säkerheten och stoppar därför möjligheten att byta fonder om du är inloggad med enbart pinkod. Logga istället in med e-legitimation eller Mobilt BankID för att byta fonder.

Ändringen gäller från den 20 februari 2014 och är en del i Pensionsmyndighetens säkerhetsstrategi för transaktionstjänster. Det kommer fortfarande vara möjligt att logga in med pinkod på Dina pensionssidor för att där få en överblick över hur mycket du har tjänat in till pensionen och eventuella utbetalningar. Men fondbyten kommer inte att vara möjliga, för detta krävs inlogg med e-legitimation eller Mobilt BankID som du kan skaffa via banken. Du kan också byta fonder med pappersblankett.

Tänk på att detta påverkar dig som är kund hos ett förvaltningsföretag, det vill säga om du betalar någon för att byta dina fonder. Efter den 20 februari kommer de ej längre att ha möjlighet att göra detta, men de kommer fortfarande att kunna rekommendera fondbyten till dig. Troligen kommer dina pengar att ligga kvar i de placeringsalternativ som de låg i när ändringen genomförs, men du betalar för fondbytestjänsten till du säger upp den.

Enligt Pensionsmyndigheten kommer förmodligen en del förvaltningsföretag att flytta kunderna till sina egna fonder eller en egen fond som placerar i andra fonder.

Läs mer om pension på Allt om Spara