Förslag till egen a-kassa för studenter

Ett stort problem för studenter under sommarhalvåret är det att om de inte lyckas skaffa något sommarjobb eller söker en sommarkurs så står de helt utan inkomst eftersom de inte tillhör någon a-kassa under stuidetiden. Dagens trygghetssystem är väldigt dåligt anpassade för just studenter enligt en undersökning som gjorts av fackförbundet SACO:s studentråd.

Nu kommer förslag om att systemet borde införa en särskild a-kassa för studenter för att undvika sådana här problem. Förslaget som ligger innebär en s-kassa, student-kassa, som enbart hjälper och gäller för studenter. Medlemskapet kostar en summa pengar, precis som en vanlig a-kassa och skall under sommaren kunna ta ut ersättning för utebliven inkomst.

Tanken är inte helt dum eftersom att studera bör anses som ett heltidsarbete. Att få några veckors ledigt på sommaren, precis som en vanlig semester, men då med ersättning borde vara en mycket bra lösning. Det lär också ge studenterna betydligt mer energi inför kommande terminer av tentor och seminarium.