Gemensam ekonomi allt vanligare

Nordea har släppt en undersökning där man tittar på hur vanligt det är med att dela sin ekonomi med sin livspartner, både om det gäller samboskap eller om det är människor som är gifta. Undersökningen som gjordes har undersökt svenska par och hur de har fördelat sin ekonomi, både när det gäller gemensamma utgifter samt personliga behov och utgifter.

Undersökningen konstaterar att den vanligaste formen av gemensam ekonomi är att man delar på gemensamma utgifter i förhållande till den lön man har och har eget konto för sina egna och personliga kostnader. Cirka 17 procent av de tillfrågade hade den här principen medan cirka 15 procent inte valde att fördela utgifterna med hänsyn till lönen utan valde istället att dela de gemensamma kostnaderna rakt av oavsett inkomst.

Undersökningen tittade också på hur den gemensamma ekonomin berodde på livssituationen och här blev det intressanta siffror. Över 70 procent av de tillfrågade paren som var gifta hade gemensam ekonomi men endast 34 procent av de som endast var sambos valde att dela sin ekonomi. Endast tre procent hade dock HELT separerad ekonomi. Eftersom det finns i väldigt många olika former så är det svårt att helt hitta de som inte har någon form av delad ekonomi.

Undersökningen tog också upp svårigheten som många känner att prata om just ekonomin. Framförallt kan det vara tufft i förhållanden där man har 100 % gemensam ekonomi och där alla pengar i hushållet sätts in på samma konto. Risken för konfliter är mycket högre här eftersom man kan inte delar vissa inköpsbehov eller inte är lika slösaktig som sin parter. Att ta upp det för diskussion är inte alltid helt enkelt och det uttryckte också många i undersökningen.

Det tåls således att tänka både en och två gånger om hur man skall fördela sin ekonomi och hur man formar en gemensam ekonomi så att det passar båda parter.