Gör bostaden inbrottssäker och spara pengar

Den som vidtar extra säkerhetsåtgärder för att skydda sitt hem mot inbrott kan premieras av försäkringsbolagen. Detta visar en undersökning av fyra försäkringsbolag som DN nyligen genomfört.

Om du har installerat ett larm eller satt in godkända lås i ditt hem kan det vara en god idé att ta kontakt med ditt försäkringsbolag för att höra efter om du kan få rabatt på din hemförsäkring eller slippa eventuell självrisk. Samma sak gäller om du funderar på att inbrottssäkra ditt hem, ring först ditt försäkringsbolag och kontrollera vilka produkter de rekommenderar och om du kan få någon rabatt om du installerar dem i ditt hem.

I DN:s undersökning visade det sig att larm, lås godkända av stöldskyddsföreningen och säkra fönsterlås var sådana produkter som kunde ge villakunderna ett fördelaktigare försäkringsavtal. För lägenhetskunder är det istället säkerhetsdörrar som rekommenderas och som kan ge rabatt.

Har du dyrbara föremål i bostaden kan försäkringsbolagen ha speciella krav på att din bostad är utrustad med vissa skyddsprodukter för att du ska få ut full ersättning om oturen är framme. Hör efter vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag.