Grekisk optimism höjer börserna

Orosmolnet över Grekland har drabbat de Europeiska börserna. Men i och med bildandet av den nya Grekiska regeringen lugnar detta mångas oro för en utökad kris. Detta får råvaror och valutor att vända uppåt.

Nu tror fler på att Grekland löser sina problem och sina skulder. Detta lugnar många ute i Europa och därmed steg många av de Europeiska börserna under morgonen. Detta innebär att både den svenska kronan samt Euron förstärktes i jämförelse med dollarn. En dollar kostar nu 6,38 svenska kronor och en Euro kostar 1,434 dollar och 9,17 kronor.

Flera råvaror som guld, tenn, bly, koppar, råolja, bomull med flera, steg i pris. Att notera är att Kina minskar sina prognoser för import av koppar med hela 32 procent för 2011. Det innebär troligtvis att priset på koppar kommer att sjunka något under år, om prognosen håller i sig.

För Grekland avgörs det i kväll om den nya regeringen kommer att få fortsätta. En förtroendeomröstningen kommer att genomföras i kväll, men det är många som tror att regeringen inte kommer att fällas. Detta skulle även påverka börsen om regeringen fälls med tanke på att sparkraven, som EU kräver, kommer att röstas igenom nästa vecka.

Om sparkraven inte går igenom så lutar det mot att Greklands ekonomi kraschar. Vilket skulle få förödande konsekvenser, inte bara för landet, utan för även för övriga Europa.