Hårdare krav för snabblåneföretag

Det har blivit hårdare krav för företag som sysslar med snabblån, då de sedan årsskiftet behöver ha ansökt om särskilt tillstånd hos Finansinspektionen.

Tillståndskravet innebär att det troligt kommer att bli färre företag på marknaden, då det är osäkert om alla kommer att klara tillståndsprövningen. Tanken är att det nya kravet på tillstånd ska hindra oseriösa snabblåneföretag och att företagen ska ta hand om kunderna på ett ansvarsfullt sätt. Av de 56 ansökningar som har kommit in till Finansinspektionen har myndigheten gått igenom fem stycken och alla har fått godkänt.

Enligt SR har antalet obetalda snabblån fortsatt att växa. Cirka 56 000 svenskar hamnade hos Kronofogden förra året, vilket är det största antal sedan mätningarna började.

Att ta snabblån som exempelvis sms-lån kan vara ett smidigt tillvägagångssätt om du behöver pengar snabbt, ibland går det bara på ett par minuter. Däremot ska återbetalningen också ske ofta snabbt och avgifterna är vanligtvis högre än vid andra låneformer. Kan du vänta på pengarna kan ett privatlån vara en bättre väg att gå och via exempelvis MyLoan och Lendo kan du ansöka hos flera banker för att hitta lånet med bäst villkor.