Hur varmt bör du ha det inomhus?

Kyliga tider stundar och inomhustemperaturen blir viktig. Har du det för kallt inomhus kan det påverka hälsan. Minst 20 grader bör du ha det i lägenheten, enligt Socialstyrelsen.

Har man en för kall bostad kan det stressa kroppen och försvåra sjukdom, skriver DN i en artikel i dag. Riktlinjen för inomhustemperaturen är satt av Socialstyrelsen och ligger på minst 20 grader. Golvet ska inte vara kalla än 16 grader och det ska inte skilja mer än tre grader för olika nivåer.

Detta kan vara viktigt att veta för den som hyr sin bostad. Är det kallare och fastighetsägaren inte vill åtgärda problemet, går det att vända sig till Miljöförvaltningen. Känsliga personer, exempelvis äldre eller sjuka, bör ha 22 grader inomhus.

Däremot är det inte bra att gå till överdrift och dra upp temperaturen för mycket. Det är inte miljövänligt och innebär en stor energiförbrukning. En undersökning från Boverket med slumpvis utvalda flerbostadshus över landet visade på en högre medeltemperatur än den rekommenderade, nämligen 22,3 grader.

För villaägaren står uppvärmningen för cirka 60 procent av hushållets totala energianvändning, så här kan det gå att spara pengar beroende på val av exempelvis värmesystem. Men det finns även andra spartips man kan ta till för att spara energi, som inte kräver så stora insatser.