Ingen höjning av reporäntan i år

Igår hade Riksbanken återigen ett möte för att diskutera reporäntan. Resultatet blev som förväntat, att räntan är oförändrad framöver. Men samtidigt så var det inget tal om att sänka räntan framöver, tvärtom.

När Riksbanken tidigare idag presenterade sin slutsats av gårdagens möte så var det fortfarande så att reporäntan kommer att höjas, frågan är bara när. Den nya prognosen är att räntan kommer vara fortsatt oförändrad, vid 2 procent med andra ord, under 2011.

I den nya prognosen så Riksbanken fast att reporäntan inte kommer att sänkas något framöver, utan att räntan kommer att höjas till 2,5 procent under nästa år. Istället för att höja reporäntan i tre steg kommer man istället att höja i två steg under 2012.

Detta betyder att Riksbanken tror på en återhämtning av den svenska ekonomin under 2012. Men självfallet så reserverar sig Riksbanken för att dra för stora växlar och menar att man får vänta och se hur det utvecklar sig.

Det finns emellertid flera inom Riksbanken som tycker att man inte bör höja utan istället sänka reporäntan till 1,75 procent.