Investera i guld – en stabil affär framöver

Guldpriset i amerikanska dollar nådde rekordnivåer på tisdagen. Det öppnar för svenska investerare på grund av att kronan är fortsatt stark gentemot dollarn. Guld är oftast en stabil investering, då guldpriset har ökat under 2000-talet och även längre tillbaka i tiden. Vilket passar bra nu när börserna världen över är fortsatt instabila.

Många investerare och analytiker tror att guldpriset kommer att fortsätta att skjuta i höjden. Med tank på att guldpriset nådde en rekordnivå, i amerikanska dollar, kan detta ses som en stabil och intressant investering.

Även fast guldet nådde en rekordnivå i amerikanska dollar, är guldpriset i svenska kronor på en relativt låg nivå, i jämförelse. Detta på grund av den starka svenska valutan, där en dollar idag kostar 6,32 kronor*. Den starka kronan öppnar också för andra typer av investeringar i exempelvis råvaror som olja, enligt Torbjörn Iwarsson som är råvaruchef på Handelsbanken.

”Guld ska man alltid köpa, det kommer alltid att gå upp mer. Som kronan står just nu ska man kanske utnyttja det och köpa utländska tillgångar, inklusive råvaror som råolja”, säger Torbjörn Iwarsson.

Även fast den svenska kronan kommer att vara fortsatt stark framöver så kommer alltid investeringar som guld att fortsätta stiga i värde. Och allt talar för att dollarna kommer att vända, frågan är bara när. Om det är om ett år eller två och med hur mycket. I vilket fall så är det sannolikt att man kommer att tjäna en hacka på sikt.

Kinesiska marknaden drar upp guldpriset

Iwarsson menar även att guldet kommer troligtvis att fortsätta att stiga på grund av den Kinesiska marknaden. Kina öppnade, år 2002, förbudet för privatpersoner att inneha guldsmycken. Och med tanke på att kineserna får det bättra och bättre så är det troligt att kineserna kommer att köpa guldsmycken i en allt större utsträckning. När efterfrågan på guld ökar så ökar även guldpriset och med det i eftertanke så kan guld ses som en säker investering framöver.

Räkna fram hur mycket dina pengar är värd, i dollar, med våran smidiga valutakonverterare.

*Hämtat från DN 4/3 2011 klockan 10:17