Kolla upp pensionen vid utlandsjobb

En internationell arbetsmarknad lockar många att arbeta utomlands. Tänk på att kolla upp hur din tjänar in till din pension under tiden du arbetar utomlands, så du undviker att hamna i en pensionsfälla.

För att du ska tjäna in till den svenska allmänna pensionen ska arbetsgivaren betala sociala avgifter i Sverige. Det brukar vara fallet om man jobbar utomlands en period och är utsänd från ett svenskt företag.

Men om anställningen är för ett utländskt bolag så bör du kolla upp hur pensionssystemet ser ut i det landet. Hur du tjänar in till pensionen baseras då på hur reglerna ser ut i landet du jobbar i. I en del länder behöver du ha bott där ett år innan du börjar tjäna in till pensionen.

Kolla även upp hur tjänstepensionslösningen ser ut. Blir man till exempel anställd i ett lokalt dotterbolag till det svenska bolaget, kan företaget ha valt en lokal lösning för tjänstepensionen. Exempelvis kan det röra sig om en högre kontant lösning istället för tjänstepension.

Tänk även på hur pensionssparandet ser ut för en eventuell medföljande partner, om denna blir erbjuden någon ersättning.

Källa: DN