Krisen i Ukraina påverkar börsen

Krisen i Ukraina skakar börsen. Under måndagen föll aktiekurserna för flera bolag med kopplingar till Ukraina och Ryssland. Under tisdagsförmiddagen skedde en återhämtning efter att marknaden tolkade vissa signaler från det krisdrabbade området som positiva.

På tisdagsmorgonen återkallade Rysslands president Putin ryska styrkor till sina permanenta baser. Det gällde de styrkor som hade beordrats genomföra överraskningsövningar nära Ukrainagränsen. Samtidigt har Putin inte stängt dörrarna för ett militärt ingripande i Ukraina, men har sagt att behov för detta ännu inte föreligger. Putin har även gått med på ett möte med Nato under onsdagen.

Att börserna påverkas av krisen är uppenbart. Till gårdagens förlorare på Stockholmsbörsen hörde bland annat bolag med kopplingar till Ryssland och Ukraina. Till exempel föll Oriflame 7 procent på måndagen, men började återhämta sig när orosmolnen skingrades något på tisdagsförmiddagen. Oriflame hade efter lunchtid i dag gått upp 2,7 procent, enligt di.se.

Under måndagen rasade Moskvabörsens RTS-index cirka 12 procent, men vid lunchtid i dag hade en återhämtning på nästan 6 procent gjorts.

Di.se skriver vidare att den ryska rubeln i år har tappat cirka 11 procent mot euron och för den ukrainska hryvnian är fallet 19 procent.

Avanza talar om att en rysk fondvår är långt borta och att trots att rabatten på ryska aktier är stor är varken de svenska fondsparana eller internationella investerare intresserade. I slutet av januari motsvarade fondförmögenheten i Rysslandsfonder cirka 1,5% av svenskarnas totala fondkapital.