Kronan försvagas och guldet går starkt uppåt

Marknadsräntorna, på statsobligationer, i Europa är sjönk under månadagen. Krisen i Grekland sätter sina spår och kronan tappar nu mot både dollarn och euron. En säker investering är dock guld som forsätter att stiga.

I USA sjönk även räntan på de tioåring statsobligationerna med 7 punkter, från 2,73 procent till 2,66 procent. Trots att USA har en eventuell politisk kris framför sig, om republikanerna och demokraterna inte kan komma överens om hur de ska göra med skuldberget, så är det i Europa där marknaden sviktar.

Trots Sveriges starka ekonomiska läge så tappar nu kronan mot både dollarn och euron. När börserna stängdes så kostade en euro 9:19 och dollarna 6:59 kronor. Men när börserna öppnade på måndagen så sjönk värdet på den svenska kronan mot både euron och dollarn. Således är en euro nu värd 9:25 kronor och en dollar 6:59 kronor.

När marknaderna svikatar och valutorna är osäkra är det många som väljer andra investeringar istället och många väljer nu att investera i råvaror och framförallt ädelmetaller. Det märks framförallt på guld priset som steg med 3 dollar till 1.596:55 och guldpriset har nu stigit med hela 7 procent på två veckor. Förväntningarna är att guldpriset kommer att stiga under året och det är en tryggare investering att satsa i jämför med fonder och aktier, nu när marknaden är osäker. Även i silverpriset noterades en mindre uppgång från i fredags med 0.52 dollar till 39:82.