”Kulturresan” som utgångspunkt till nya sedlarna

Den grafiska formgivaren och gravören Göran Österlund vann Riksbankens formgivningstävling om Sveriges nya sedlar med sitt bidrag ”Kulturresan”. Enligt Göran Österlund är Kulturresan ett förslag på ny sedelserie som för våra sedlar in i 2000-talet via 1900-talets kulturpersonligheter.

– Tanken är att låta sedlarna ta oss på en resa från Öresundsbron i söder till Treriksröset i norr, säger vinnaren Göran Österlund i ett pressmeddelande från Riksbanken.

Det var för ett år sedan som Riksbanksfullmäktige fattade beslut om motiven på sedlarna och utlyste tävlingen. Enligt Peter Egardt, ordförande i juryn,  har det varit en svår uppgift att utse en vinnare, men till slut fastnade man för Kulturresen:

– Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition, säger han.

Enligt juryn är bidraget en väl sammanhållen serie där fram och baksidor samspelar på ett bra sätt och porträtten av kulturpersonligheterna tar upp ett lagom stort utrymme av sedeln.

Sedlarna kommer troligen att ges ut under 2015. Innan dess kommer sedeldesigners att anpassa det konstnärliga bidraget till färdiga sedlar