Många betalar för mycket för elen

De kunder som inte har gjort ett aktivt val av elleverantör betalar i snitt 30 procent för mycket. En undersökning visar att det rör sig om 780 000 personer.

Undersökningen har gjorts av Energimarknadsinspektionen, EI, och den visar att alldeles för många betalar för mycket för sin el. Svenska kunder har sedan 1999 själva fått välja elhandlare, men de kunder som då inte gjorde något val blev anvisade till en leverantör av nätägaren. Kunden fick ett tillsvidarepris genom anvisningsavtalet, vilket i dag är högre än rörliga avtal. Drygt 17 procent av alla kunder har inte gjort något val och i snitt betalar de 30 procent mer än om de hade valt ett rörligt avtal. Det skriver DN i dag.

De flesta av dessa kunder bor i en mindre lägenhet men drygt en femtedel av dem är kunder som bor i större boenden och som förbrukar uppåt 5000 kilowattimmar om året. För en villaägare kan det röra sig om att betala 2000 kronor för mycket om året om man ligger på ett dåligt avtal.

En del bolag använder olika namn på anvisningsavtalet som exempelvis tillsvidarepris, normalpris och standardpris, vilket kan innebära viss förvirring. Därför är det extra viktigt att kolla över sitt avtal och välja rätt leverantör för dig. Hos oss på Allt om Spara kan du jämföra olika elpriser samt läsa en mängd tips om hur du kan spara el.