Många handlar julklappar på kredit

Det är två dagar kvar till jul och i butikerna ringlar köerna långa. De sista klapparna ska fixas och julmaten ska inhandlas. 1 av 8 som befinner sig mitt i hysterin handlar julklappar för pengar de inte har. I vissa grupper är siffran så hög som 1 av 5.

Julklappar på kredit Årets julförberedelser är i full gång och såhär dan före dan stressar många runt för att färdigställa de sista julklappsinköpen. Som vi tidigare berättat beräknas de svenska hushållen lägga i snitt 3200 kronor på enbart julklappar i år. Dessvärre har inte alla ekonomin till att täcka dessa utgifter. Enligt en undersökning gjord av Lindorffs, tillsammans med analysföretaget Demoskop, handlar 13% av deltagarna julklappar för pengar de inte har. Detta genom att skjuta upp betalningen eller delbetala sina klappar.

Ansträngd ekonomi orsak till delbetalning

Den grupp som oftast skjuter upp betalningen är sjuka och arbetslösa som har en lägre inkomst. Hela 18% handlar till jul och betalar senare. 52% av de tillfrågade i samma grupp använder också sina sparpengar till julklappar.

Tydlig skillnad på val av betalningsmetod mellan åldersgrupperna

10% av deltagarna upp till 34 år kommer sannolikt att välja uppskjuten faktura som betalningsmetod. Endast 2% av de tillfrågade över 65 år kommer att välja samma alternativ. I den högre ålderskategorin kommer istället 10%  att finansiera sina köp genom att delbetala på kreditkortsfakturan. Detta väljer endast 2% av personerna under 34 år.

Plan för betalningen

-Det är viktigt att tänka på vilka betalningar du väljer att skjuta upp och att det finns en plan för hur och när du ska betala dem. Att handla julklappar på kredit är i sig inget problem så länge du har en plan för hur du ska betala, säger Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef Lindorff.

Lindorffs tips för att undvika att handla över sina tillgångar i jul

1. Prata om din ekonomiska situation.
Var ärlig och berätta om din ekonomiska situation för de du ska fira jul med. Har du inte råd att handla julklappar till alla, föreslå istället ett alternativt upplägg som ett julklappsspel eller lotteri.

2. Planera dina inköp och försök att undvika spontana inköp
Veckorna innan jul möts du ständigt av butikernas erbjudanden, rea-varor och rabatter. Det är lätt att ryckas med i konsumtionshetsen och handla mer och dyrare klappar än du tänkt - speciellt om pengarna inte ser ut att försvinna från ditt konto.

3. Jämna ut kostnaderna över året
Under året är vissa månader belastade med högre kostnader än andra, till exempel december och juli. För att förhindra att dessa månader stjälper ekonomin, gör en uppskattning av hur mycket extra du behöver, dela den summan på tolv och sätt upp en automatisk överföring av beloppet till ett sparkonto.

Allt om spara tipsar

Ska du handla på kredit? Tänk på att kolla vilka villkor och räntor som gäller för ditt kreditkort. Läs mer och jämför olika kreditkort på Allt om spara.

Källa: Lindorff