Inflationen i Sverige är fortsatt låg och inflationstakten som länge legat på noll sjönk 0,2 procentenheter mellan juni och juli. En låg inflation brukar benämnas deflation vilket är något som i regel leder till sjunkande priser och låga räntor. Men trots att inflationstakten alltså är låg så finns det ett fåtal priser som just nu istället ökar kraftigt. Det handlar om matpriserna - något som är aktuellt för oss alla. Utvecklingen för matpriser har den senaste tiden sett helt annorlunda ut sett till inflationstakten. Priserna på livsmedel har redan stigit men nu väntas ytterligare en prishöjning. Något som främst märks av på priset på grönsaker som ser helt annorlunda ut än för ett år sedan.
Matpriserna steg 3,4% mellan 2018 och 2019 vilket inte ens är jämförbart med stigningarna vi kunnat se föregående år. Boven i dramat är den svaga svenska kronan som innebär att vi får betala mer för den mat vi importerar. Men även förra årets torka gör sig nu påmind när plånboken snabbare ekar tom efter ett besök hos den lokala livsmedelsbutiken.
Prisökningar på specifika livsmedel
Det säger sig självt att det blir dyrare att importera varor från andra länder när kronans värde är svag i förhållande till utländska valutor. Främst är det kronans försvagning mot euron som sätter spår i priserna. Livsmedelskedjor så som ICA och Coop får helt enkelt betala mer för de inköp som görs utanför Sveriges gränser. Specifika livsmedel där man ser stora prisökningar är fisk, grönsaker, kaffe och spannmål. Spannmål är inget vi i Sverige behöver importera i särskilt hög grad. Här är det istället det varma vädret vi upplevde förra året som sätter spår. Torkan påverkade såklart spannmålsskörden och bristen bidrar till ytterligare en prissmäll. Även rotfrukter är en livsmedelsgrupp som på grund av torkan fått en prisökning. Enligt en artikel i Expressen ökade priset på potatis med 20% under första kvartalet 2019 jämfört med samma period föregående år.
Trots låg inflation får vi alltså räkna med att priserna på mat kommer att vara fortsatt höga. Med andra ord gäller det att handla smart om man inte vill påverkas allt för mycket av prisökningarna. Nedan följer några tips på hur du gör för att undvika att drabbas för hårt av den dyra maten.
Handla smart för att undvika de värsta höjningarna
Att undvika vissa matvaror för att priserna stiger är inte hållbart i längden. Vi människor behöver trots allt mat som bränsle för att kunna överleva och vi vet alla vikten av en varierad kost. Däremot brukar det kunna löna sig att köpa större förpackningar av varje livsmedel. Maten kan sedan lagas upp och fördelas i matlådor som räcker under en längre tid. Det kan även vara strategiskt att köpa på sig större volymer av specifika råvaror innan nästa prisökning kommer. Det är även bra att hålla lite koll på de reklamblad som då och då dimper ner i brevlådan. Inte sällan kan priser på exempelvis kött och grönsaker skilja sig något otroligt mellan olika veckor. Äter du kött så är detta dessutom ett tacksamt livsmedel att frysa ned för framtida användning.
Även om priserna på grönsaker nu är höga så lönar det sig i regel alltid att handla grönsaker efter säsong. Grönsaker som är i säsong nu i Augusti är bland annat blomkål, broccoli, vaxbönor och morötter. Många grönsaker kan du dessutom själv hacka in för att sedan frysa ned inför framtida bruk.