Moms på paket från Kina

Hör du till dem som klickar hem varor via internet från Kina eller andra länder utanför EU? Från och med 1 mars kommer PostNord att lägga på en administrationsavgift på minst 75 kronor vid hantering av alla paket med ett deklarerat värde.

Som vi tidigare berättat handlar allt fler svenskar varor ifrån Kina. Låga priser och nästintill obefintlig fraktkostnad har gjort sajter som Wish och Alibaba attraktiva. Detta märks tydligt hos PostNord, som varje dag hanterar över hundratusen paket från Kina.

Från och med första mars kommer alla paket med ett deklarerat värde att momsbeläggas. För paket med ett värde under 1500:- tillkommer en avgift på 75 kronor. Paket över 1500:- kommer fortsatt att kosta 125 kronor. Denna summa ska täcka kostnaden för momsdeklaration och utförandet av en tulldeklaration. De paket, vars kunder motsätter sig att betala dessa avgifter, kommer att skickas tillbaka till avsändaren.

Momshantering löst

– Det är glädjande att vi har kunnat hitta en lösning på hur momshanteringen av de här stora volymerna av postförsändelser ska kunna hanteras, säger PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman i en kommentar.

 

Källa: PostNord