Nu sänker SBAB alla bolåneräntor

När Riksbanken i slutet av förra året meddelade att man höjer räntan följde de flesta banker med. Kunder hos majoriteten av de svenska bolånebankerna kunde med andra ord se månadskostnaden stiga i takt med räntehöjningarna. En av de banker som var snabbast med att höja boräntan var SBAB. Därmed kan det tyckas lite märkligt att nu samma bank går ut med att man sänker sina bolåneräntor. Men detta är precis vad man meddelar sina kunder om på sin hemsida. Där går det att läsa att banken nu sänker bolåneräntan på samtliga bindningstider. Sänkningen ligger på mellan 0,10 och 0,15 procentenheter och träder i kraft idag den 12:e februari 2019. Man kan därmed ana att många bolånekunder som fått höjd ränta på sitt lån i befintlig bank nu kommer vallfärda till SBAB för att få sitt bolån flyttat till den statligt ägda banken.

Jakten på bolånekunderna trappas nu upp i och med SBABs sänkning av bolåneräntorna. Sänkningen visar att det med största sannolikhet är möjligt för mindre banker att ta marknadsandelar från storbanker så som Swedbank och Nordea. Detta är också en av anledningarna till varför statliga SBAB inför sänkningen. I ett pressmeddelande som finns att läsa i sin helhet på bankens hemsida skriver man att man strävar efter att ha ett så konkurrenskraftigt erbjudande som möjligt när det gäller sina bolån. Vidare vill man vara drivande i utvecklingen om bästa kunderbjudandet. Något som dock känns lite motsägelsefullt när man tänker på att SBAB faktiskt var den första banken att höja räntorna efter Riksbankens meddelande om höjning i december.  Man meddelar själva i sitt pressmeddelande att upplåningskostnaderna i stort sett är oförändrade. Men för såväl gamla som nya bolånekunder hos SBAB är det bara att tacka och ta emot.

Så flyttar du ditt bolån till SBAB

Oavsett vilken belåningsgrad man har på sitt bolån så menar SBAB på att de nya räntevillkoren ska vara fördelaktiga för kunden. Den rörliga räntan samt listräntan för i stort sett samtliga bindningstider sänks med 0,10 procentenheter. Mest sänkning införs på de bolån som har två års bindningstid och här kan nya kunder se fram emot en sänkning av bolåneräntan på 0,15 procentenheter.

Om du på grund av dagens räntenyheter från SBAB är sugen på att flytta ditt bolån så bör du först jämföra bolåneräntorna. Kanske har du redan en mer förmånlig ränta i din nuvarande bank. Om inte så går det självfallet utmärkt att byta då det enbart är dumt att stå och betala onödigt dyra räntor. För att flytta ditt befintliga bolån till SBAB behöver du först besöka bolagets hemsida. Där får du fylla i uppgifter om ditt befintliga bolån samt eventuellt belopp du vill utöka lånet med. Ansökan är inte bindande. Är lånen du har hos nuvarande bank bundna så kan du behöva att betala en avgift när du löser ut lånen i förtid genom en flytt.

När du är klar med ansökningsprocessen kommer SBAB att granska din ansökan och säkerställa att allt ser okej ut. Därefter kontaktar banken dig och du får lämna kompletterande uppgifter om detta skulle krävas. Du följer ditt ärende genom att logga in på SBABs internetbank med hjälp av ditt BankID. Innan ditt nya bolån beviljas kommer du behöva skicka amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Därefter är det bara att skriva ut lånehandlingarna, skriva under dessa och sedan skicka tillbaks till SBAB.