SBAB

SBAB skapades först år 1985, då för att finansiera de statliga bostadslånen. Nu har de växt från fyra anställda till att finnas med på Tokyobörsen och de är en av de ledande bankerna i Sverige. Idag ägs banken också av Svenska Staten och är bland de ledande inom bolån. Utöver att erbjuda bolån har de också sparkonton, privatlån och försäkring för både hem och lån. De driver också tjänsten Booli, som erbjuder en marknad för bostäder som är till salu.

Om du vill samla dina lån och krediter till en och samma bank, så kan SBAB hjälpa dig med även det. De erbjuder smarta lösningar för att samla alla dina banktjänster hos dem, och ofta får du rabatter som bättre räntor om du gör detta. Till exempel så har kunder som har bolån hos SBAB också en högre sparränta på sitt sparkonto. Detta är inget som du ens behöver ansöka om, utan det sköter banken helt själv. Detta och mycket annat hittar du information om här i vår artikel, och på SBABs hemsida.

Besök SBAB

sbab och booli

Månadsspara

När du har ditt sparkonto kan du också välja att börja månadsspara. Du ställer enkelt in valfri summa som ska dras varje månad. Det är klokt att göra för att komma igång med sparandet, så man slipper sätta över det medvetet. Det blir lättare att fortsätta spara när det sköter sig själv, så det blir av. När du är inloggad på din internetbank väljer du vilket konto du ska sätta in pengarna från.

Vill du spara till dina barn kan du enkelt göra även detta hos SBAB. De rekommenderar att starta ett barnsparkonto så tidigt som möjligt, så att pengarna kan växa i takt med barnen. Det är enkelt att öppna med e-legitimation och vårdnadshavarna kan hantera kontot var för sig under tiden. När barnet blir myndigt tillfaller kontot dem. Mer om att skaffa ett sparkonto för barn hittar du på SBABs hemsida. Där hittar du också de räntor som gäller för sparande just nu.

Börja spara

Att starta ett sparkonto är snabbt och enkelt fixat. Allt som krävs är tre steg och det tar inte mer än några minuter och du kan sätta in dina pengar. Först loggar du in med ditt BankID eller din E-legitimation, så du verifierar att du är du. Sedan fyller du i dina uppgifter och svarar på några frågor, precis som på alla andra banker. När du sedan gjort detta är du klar och kan börja spara med ränta redan från första kronan!

SBAB erbjuder också en möjlighet att ansluta ditt konto till Skatteverket. Du får då in din skatteåterbäring direkt till ditt sparkonto. Det ger en extra bra skjuts i sparandet och de kommer in dit du vill, utan att du blir frestad att ta av dem. Det enda du behöver göra för att koppla det till Skatteverket är att ha ditt sparkonto hos SBAB och välja att du ska koppla det dit, så sköter allt sig själv. På så sätt blir det ett lättare sparande då du aldrig hinner se pengarna.

SBAB sparkonton

Hos SBAB får du ett tryggt och enkelt sparande med deras sparkonto. De har en fast ränta som gör att du slipper fundera på hur mycket du kommer få i slutet. Dessutom slipper du oroa dig för att räntan kommer gå upp och ner med ekonomin – du får ett tryggt och säkert sparande. Du har dessutom fria uttag och insättningar under tiden du sparar. Du kan sätta in pengar när du har möjlighet, och skulle du behöva så kan du ta ut en summa – båda helt utan avgifter.

Självklart är dina pengar försäkrade med den statliga insättningsgarantin, så händer något kan du vara säker på att få tillbaka dina sparpengar. Om du dessutom är bolånekund hos SBAB, så får du ännu högre sparränta. Detta är den bästa sparräntan som SBAB erbjuder, och på deras sida kan du se exakt hur mycket den är på nu. Där hittar du också aktuella villkor, tillsammans med låneräntor och annan aktuell information.

Sparkontot hos SBAB har också riktigt schyssta villkor – fria uttag, ränta från första kronan, fria insättningar, kostnadsfria överföringar och mycket mer. Det är också helt gratis att avsluta kontot, begära ett extra kontoutdrag och du har tillgång till alla inloggningstjänster – även detta utan kostnad. Som kund kan du ha upp till fem sparkonton var och med ett sparkonto kombinerat med bolån hos SBAB får du alltså den bästa räntan de kan erbjuda.

Sparräntor SBAB
Sparbank / SparkontoTidInsättn. garantiRänta
SBAB sparkontoSBABSparkonto mån.Ja0.60% Besök

Låneskydd

Idag har SBAB som sagt många tjänster för sina kunder. En av dem är deras låneskydd, som finns i två varianter. Den ena fokuserar på att skydda dig vid inkomstbortfall och den andra är tänkt att skydda vid dödsfall.

Låneskydd Inkomst betalar dina lånekostnader vid sjukskrivning och ofrivillig arbetslöshet, så du kan fokusera på att klara resten av livet. Du får möjlighet att se till att komma på benen igen, utan att du behöver oroa dig för dina lånekostnader. Detta gäller bara om du har ett bolån hos SBAB.

Låneskydd Liv betalar tillbaka det försäkrade beloppet vid dödsfall, så din familj kan bo kvar och inte behöver flytta. Det ersätter upp till 3 miljoner kronor och är till som stöd för familjen. Även detta gäller endast om du har bolån hos SBAB, och har försäkrat dina lån med denna försäkringen.

Försäkring kostnader

Hur mycket försäkringarna kostar beror på hur gammal du är samt vilken försäkring du tecknar. Inkomstförsäkringen är betydligt dyrare än livförsäkringen, men den kan även komma att hjälpa dig vid arbetslöshet eller sjukskrivning. Likaså är livförsäkringen en stor trygghet om något skulle hända, men läggs upp under vad som antas bli längre tid. Båda försäkringarna kan vara en stor hjälp i livet och kan definitivt vara värda att undersöka, om du har eller ska ta bolån hos SBAB.

SBAB Privatlån

Hos SBAB kan du låna mellan 30 000 - 350 000 kronor utan säkerhet. Lånet betalar du tillbaka på mellan 2- 10 år. Du måste ha en årsinkomst på minst 225 000 kronor och vara fri från betalningsanmärkningar. Räntan sätts individuellt.

Låneräntor SBAB
KreditinstitutRäntaÅterbet. tidUppl. avg.Lånebelopp
SBAB3.6 - 8 %2 - 10 år0 kr30000 - 350000 kr Besök

Uppskatta ditt lån

Innan du ansöker om ett lån kan det vara bra att jämföra lånevillkor. SBAB har ett bra verktyg där du snabbt och enkelt kan uppskatta hur mycket du kan få i lån. Med verktyget får du fylla i några uppgifter om dig och eventuella medsökande, hur stor kontantinsats du kan tänkas lägga och lite andra uppgifter som banken behöver. Sedan får du ett förslag på hur mycket du kan få som största bolån, samt hur mycket det kostar i månaden. Det ger en bra uppskattning och det gör det lättare för dig att jämföra med andra banker. Med deras verktyg får du alltså lite extra hjälp när du jämför lån och räntor.

Att använda verktyget kostar inget och det är inte bindande, utan finns där bara som stöd. När du bestämt dig för att börja leta efter ditt boende så är det klokt att redan då ha ett lånelöfte. Detta är också gratis och inte bindande, men det underlättar mycket att ha detta klart innan husköpet. Ett lånelöfte är ett krav för att du ska få ett bolån. Mer om det och andra bra bank-ord hittar du i vår ordlista. När du sedan bestämt dig för en bostad och vill ta ett bostadslån, så finns SBAB där för dig.

Ansök med tre steg

Så gör man en offertförfråganAtt ansöka om ett lån hos SBAB handlar om tre lätta steg. Sedan har du ett färdigt lån. Första steget är såklart att ordna med lånelöfte, för att du ska bli beviljad lån. När du lagt ditt första bud på bostaden, så ringer du SBAB för att säkerställa att alla uppgifter stämmer. Då ser de också till att du har möjlighet att gå hela vägen i budgivningen. Det sista steget kommer när du vunnit budgivningen. Du ringer då banken igen och SBAB gör en värdering på bostaden för att se hur stort lån du behöver. Detta ska du göra innan du skriver på kontraktet.

SBAB bolån

Om du funderar på ett nytt boende kan det vara lämpligt att ta ett bolån, vilket även SBAB erbjuder. Då många hus, villor och bostadsrätter kostar en hel del kan man behöva lite extra hjälp med ekonomin, och SBAB erbjuder bra lösningar för att låna pengar med deras bolån. Som vi skrev innan i stycket ”SBAB sparkonton” så får du dessutom deras bästa sparkontoränta om du också har ett bolån.

SBAB hemförsäkring

Bland SBABs försäkringar hittar du två varianter – hemförsäkring och försäkring för lån, som vi skrivit om tidigare i texten. Hemförsäkringen kommer även den i två olika former, en för dig i bostadsrätt och en för dig i villa. Bägge försäkringarna innefattar det grundläggande. Det ingår till exempel en reseförsäkring som gäller de 45 första dagarna på ding resa, oavsett var i världen du är. Dessutom ingår ett personskydd som hjälper dig om du skulle bli personligt ansvarig för skada på andra personer eller deras egendom. Personskyddet gäller också om du blir överfallen eller indragen i en rättstvist.

Hemförsäkring extra

SBAB Hemförsäkring Extra, som den kallas, är hemförsäkringen för dig som bor i bostadsrätt. Denna innefattar, utöver det grundläggande ovan, också skydd för det du äger, hyr eller lånar. Det är en aningen billigare försäkring som ger ett bra och tryggt skydd. Skulle det vara något så är det bara att höra av sig till SBAB, så får man råd och stöd.

Villaförsäkring extra

SBAB Villaförsäkring Extra, kallas den andra försäkringen som är till för dig som bor i villa. Den har lite annat innehåll, men har självklart det grundläggande skyddet i sig. Skillnaden här är att den också täcker ditt bostadshus, samt andra byggnader på tomten upp till 60 kvadratmeter. Detta är istället för saker du äger, lånar eller hyr, och är mer anpassat för villalivet. Den täcker alltså din friggebod och bastu också, om du har en sådan på tomten. Du kan också testa både försäkringarna under en kortare tid, för att se om de verkar vara något för dig. Kika in på SBAB och läs mer om hur du gör, vad det kostar och vilka villkor som gäller.

SBAB ränta

Beroende på vilket lån och vilket sparande du har, så varierar också räntan. Har du ett sparkonto och ett bolån hos SBAB bank, så får du en mer fördelaktig sparränta. Du kan också få olika hög ränta på ditt bolån eller privatlån beroende på din inkomst, hur länge du binder lånet och så vidare. För att få koll på de aktuella räntorna för både lån och sparande, så får du gå in på SBABs hemsida. Där har de dagsaktuella räntor och räntesatser, så du kan se vad det är som gäller för just dig.

Om du funderar på att ta ett bolån kan du också räkna på vad du kan få, samt vad det hade kostat. Deras verktyg för att räkna på ditt bolån hittar du under menyn Låna, på deras hemsida. Där fyller du i lite uppgifter om dig själv och ditt lån, så får du fram en kalkyl. Det är inte säkert att det blir just det lån och den kostnad som visas, men det kan ge dig en god uppfattning.

Fler tjänster

Utöver lånförsäkringen har SBAB Bank också sparkonton, bolån, privatlån utan säkerhet och hemförsäkring. Detta kommer vi skriva mer om här nedan i texten, för att du ska få en bra uppfattning om vad SBAB är för bank. De är alltid mån om att ta väl hand om sina kunder och de försöker alltid hitta bästa möjliga lösningen.

Om du har några frågor till eller om SBAB så är du varmt välkommen att läsa mer på deras hemsida, eller ta kontakt med deras kundtjänst. Kundtjänst når du varje dag mellan klockan 08 och 21. Telefonnummer och andra kontaktuppgifter hittar du på SBABs hemsida.