Nya taxeringsvärden på småhus

Taxeringsvärdena på småhus kommer att öka i snitt med 1 procent, men stora variationer kommer att förekomma i landet. Drygt 2,4 miljoner småhusägare får nu en deklarationsblankett eller förslag till beslut inför småhustaxeringen 2015.

Taxeringsvärdet på småhusen baseras på försäljningspriserna på fastighetsmarknaden under åren 2011-2013. Det ska motsvara 75 procent av det genomsnittliga värdet för liknande fastigheter som sålts i närområdet under denna perioden.

Ungefär 2,3 miljoner småhusägare får ett förslag till beslut inför småhustaxeringen 2015 och behöver bara ändra om någon uppgift inte stämmer. Ytterligare 100 000 personer får en deklarationsblankett och ska deklarera. Det enklaste sättet att ändra eller deklarera är via Skatteverkets e-tjänst och detta ska göras innan 3 november.

I snitt beräknar Skatteverket att taxeringsvärdena öka med 1 procent, men skillnader förekommer. Till exempel sker den största ökningen i Norrbotten med 15 procent medan den största minskningen sker i Kalmar med 5 procent.