Öka värdet på din bostad inför försäljning

Ska du sälja ditt hus eller din bostadsrätt så är du säkerligen mån om att få högsta möjliga pris vid försäljning. Bostadspriser sätts dels utifrån marknaden då det i stort är tillgång och efterfrågan som avgör hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad. Men det finns även andra saker som påverkar bostadspriserna. Det handlar bland annat om ränteläge och hur arbetslösheten ser ut i ett land. Sedan är det såklart enklare att få ett bra pris för sin bostad om läget anses vara attraktivt. Många av dessa saker är sådant som du inte själv kan påverka. Vad du däremot kan påverka är hur skicket på huset är vid försäljning. Att öka ett hus värde behöver inte vara så svårt som många tror. Här ger vi dig några tips på hur du själv kan agera inför försäljning för att maxa slutpriset och göra ditt livs bästa bostadsaffär!

Om du ska sälja din bostad men inte behöver brådska fram en försäljning så bör du först och främst invänta rätt läge. Vill du ha många budgivare bör du avvakta med försäljning tills utbudet av bostäder på Hemnet inte är så stort. Finns det många bostäder till försäljning så kommer spekulanterna att spridas ut vilket minskar chansen att få många personer på visning. Till viss del är bostadsmarknaden även säsongsbetonad och man bör i regel undvika försäljning mitt i sommaren eller runt juletider. Då har folk annat för sig än att leta efter en ny bostad. Att inte sälja direkt när du bestämt dig kan även ge dig tid åt renovering och förbereda din bostad för att maximera slutpriset.

Rådfråga en mäklare innan renovering

Så ökar du värdet på din bostad När du väl bestämt dig för att sälja din bostad så är det dags att börja förbereda för försäljning. Detta kan du bland annat göra genom att kontakta en mäklare som kommer hem och utvärderar bostaden. Mäklaren kan sedan ge dig tips på vilka åtgärder som skulle göra så att värdet på huset eller bostadsrätten ökar. Alla bostäder är olika och det är inte säkert att renovering av något i en bostad ger samma ökning som den skulle gjort i en annan bostad. Mäklare arbetar 100% med just bostäder och har expertkunskap när det gäller värdeökande åtgärder i alla typer av bostäder. Det är dessutom onödigt att lägga pengar på saker som i slutändan ändå inte påverkar priset. Då är det bättre att göra rätt redan från start och komma undan så billigt som möjligt.

Mäklarnas generella råd brukar vara att inte lägga alltför mycket pengar på renovering innan försäljning. Detta då det finns risk att du inte får igen pengarna. Det finns dock undantag om exempelvis en liten del av huset är i förfall medan resten av bostaden är i toppskick. Då kan det vara värt att rusta upp köket eller badrummet för att ge bostaden ett bättre helhetsintryck. Andra renoveringar som kan påverka priset vid försäljning är att skapa fler rum genom att dela av befintliga rum med enkla medel.

Jämför bolåneräntor hos MittBolån

Billiga åtgärder och budgetrenovering

Att snygga upp sin bostad genom billiga åtgärder kommer med stor sannolikhet att löna sig när det väl är dags för försäljning. Innan du påbörjar något bör du dock göra en kalkyl för att se att kostnaden för åtgärderna inte överstiger den förväntade värdeökningen. Tips på billiga åtgärder som kan öka bostadens värde är att måla om, fräscha upp ytskick samt reparera fel och brister. Tänk även på att skapa en trevlig miljö för de som kommer att gå på visningen. Tänk på att en visning ska medföra en bra känsla för de personer som går på den. Fråga därför dig själv vad som skulle påverka ditt helhetsintryck och uppfattning mest. Därefter kanske du kommer fram till att du bör rensa upp på tomten eller möblera om inomhus.

Om du vet med dig att exempelvis köket är i dåligt skick så bör du tänka noga innan du bestämmer dig för en renovering. Vanligtvis är det så att människor vill sätta sin egen prägel på just kök och badrum. Med anledning av detta kan det löna sig att enbart byta ut skåpsluckor och bänkskivor. På så sätt kommer du snabbt ner i kostnad samtidigt som bostaden kommer att ge ett betydligt bättre intryck.