Pensionssparare förlorar skattemässigt på sparformen

Tre av fyra pensionssparare som har fått avdrag för privat pensionssparande förra året ligger under brytpunkten för statlig skatt. Det innebär att skattesänkningen som de får för pensionssparandet inte betyder så mycket.

1 548 000 personer av 2 045 000 personer som har fått avdraget för privat pensionssparande har en inkomst som ligger under brytpunkten för statlig skatt. De får betala mer i skatt för att ta ut 500 kr extra i månaden som pensionär än vad de får i mindre skatt för att spara samma summa i sitt privata pensionssparande. Detta enligt tidningen Riksdag & Departement.

Tar de dessutom ut pensionssparandet innan 65 år, så blir en ännu sämre affär på grund av jobbskatteavdraget. Detta avdrag har ökat skatteskillnaderna mellan arbetsinkomster och andra inkomster, vilket innebär att skatten som man slipper genom avdraget för pensionssparande är lägre än den man betalar när man tar ut pensionssparandet.

Pensionärer har också fått skattesänkningar, men bara de över 65 år. Den som tar ut pensionssparandet innan dess skattar som om det skulle röra sig om a-kassa eller sjukpenning.