Problem med handel av Facebook-aktien

Facebook-aktien introducerades på börsen som bekant i förra veckan. Intresset för aktien var otroligt stort vilket ledde till teknikstrul för den amerikanska börsen som i slutändan gjorde att många köpare via Avanza Bank fick problem och nu överväger banken att stänga handel med aktien.

Facebook-aktien var omåttligt populär när den introducerades i förra veckan och aktien rusade i pris. Dock så innebar detta stora problem för de som var intresserade av att handla med aktien via exempelvis Avanza Bank.

Bakgrunden till problemen handlar om att den amerikanska börsen blev helt enkelt överbelastad vilket gjorde att de svenska handlarna fick fel data när man skulle handla med aktien. Detta gjorde helt enkelt att många småsparare här i Sverige antingen misslyckades med sina köp eller att man har fått för många aktier. Avanza Bank anser att det är helt oacceptabelt att detta kan ske och överväger helt enkelt att stänga handel med facebook-aktien tillsvidare.

Så här säger säger Claes Hemberg på Avanza Bank om strulet:
”Jag uppskattar att cirka 1 000 svenska sparare har handlat med aktien, varav 200-300 av våra kunder och cirka en tredjedel har fått dubbelt så många aktier. Vi erbjuder nu att ta tillbaka de aktier som spararna fått för mycket av, vilket är en ovanlig åtgärd”

”En stor del av handeln är spekulativ, köparna sitter på dem i sekunder istället för dagar och vill bara handla med dem när USA-börserna är öppna”, säger Claes Hemberg.

Ur en ren investeringssynpunkt så rekommenderar vi inte småsparare att investera i aktien eftersom Facebook-aktien sägs vara övervärderat speciellt nu när så många handlar med aktien under kort tid. Därmed kan vi väntas oss ett prisfall inom den närmsta tiden. Under måndagen föll aktien med 12 procent.