PROs årliga prisundersökning är här

Varje år genomför Pensionärernas riksorganisation (PRO) en rikstäckande prisundersökning. Undersökningen går ut på att jämföra priser på matkassar runtom i landet. Den första undersökningen gjordes 1991 och därefter har PRO utkommit med en ny prisundersökning varje år. Nu har prisundersökningen för 2018 släppts och den påvisar stora prisskillnader på mat beroende på var i Sverige du handlar. Prisuppgifterna kommer från 900 medlemmar och det handlar om otroliga 30 000 prisuppgifter. Den senaste prisundersökningen inkluderar även nätbutiker vilket tidigare undersökningar inte har gjort.

Här finns billigaste matkassen PROs prisundersökning för 2018 visar att det är 42% skillnad mellan den billigaste och den dyraste matkassen. Undersökningen finns att se i sin helhet på PRO.se.  Den dyraste matkassen fann man i Uppsala där man fick betala 958kr för en matkasse som i Charlottenberg kostade 673kr. Överraskande nog visade undersökningen även att det generellt sett var dyrare att handla på nätet än i en fysisk butik. Det lägsta genomsnittspriset gick att finna i Värmland. Detta till skillnad från förra året då Halland stod för lägsta genomsnittet enligt undersökningen. Högsta genomsnittspris gick 2018 att finna i Norrbotten

Det råder alltså stora skillnader på mat beroende på vart i landet du bor och handlar. Men priserna skiljer sig även stort mellan olika butiker inom samma distrikt. Vidare visade PROs undersökning att bara 4% av de butiker som undersökts varit pensionärsvänliga. I undersökningen av detta har man bland annat utgått ifrån om det finns tillgång till kundtoalett, om butiken tar kontanter samt om det erbjuds någon pensionärsrabatt.

Spara pengar genom att laga billig mat

Allt om mat Som pensionär kan matkostnaderna utgöra en stor del av den pension man får varje månad. Bor man dessutom i ett distrikt där matkassen har högt genomsnittspris så kan det bli väldigt dyrt. Vi har dock en del tips som gör att du som pensionär kan spara pengar genom att laga billig mat. Bland annat kan man försöka tänka på att handla efter säsong. Under vintertid är många produkter dyrare på grund av att utbudet är dåligt. Då kan du istället handla matvaror som är i säsong här i Sverige och på så sätt få ner kostnaden.

Det brukar dessutom löna sig att planera sina inköp. Sätt dig ner och gör en matsedel för hela veckan så slipper du springa till affären stup i kvarten för att det saknas saker hemma. Med en bra planering kan du även ta vara på dina rester genom att göra matlådor. Detta till skillnad om du småhandlar varje dag och enbart handlar det du ska äta för stunden.

Andra tips är att dra ner på köttkonsumtionen då kött i regel är väldigt dyrt i jämförelse med baljväxter och grönsaker. Se även till att hålla koll på butikernas erbjudanden och rabattkoder. Det finns många kronor att tjäna för den som håller utkik efter bra kampanjer! Därtill kan det vara en bra idé att jämföra butikernas olika varumärken. Det kan skilja sig stort mellan det billigaste och det dyraste varumärket.