Reporäntan väntas liggar kvar på samma nivå

På onsdag är det ännu en gång dags för Riksbanken att hålla ett möte angående reporäntan. Det mesta talar för att ränta kommer att ligga kvar på dagens nivå på två procent.

Diskussionerna har varit heta kring reporäntan under året. Men nu ser det ut som att man är överens om att ytterligare höjningar inte är aktuellt i nuläget, med tanke på den ekonomiska oron som råder i omvärlden.

Nu på onsdag är det dock återigen dags för Riksbanken att ta ställning om man ska höja eller sänka reporäntan. På förhand är de flesta experter eniga om att det inte kommer att bli ytterligare en höjning, trots att tidigare prognoser under året visade på ytterligare höjningar.

Binda eller inte binda boräntan?

För dig som ännu inte har bestämt sig för hur ni vill göra med ert bolån har anledning att fundera lite extra, om man vill ha rörligt eller om man vill binda sitt boränta. Det är svårt att säga på rak arm om hur man bör göra. Men i regel handlar det om hur man tror att marknaden kommer att utveckla sig.

Vid en sämre marknadsutveckling så kommer reporäntan att sjunka igen och om man tror på detta scenario så bör man ha rörligt eller binda sig på 3 månader.

Om man tror på bättre tider och att oroligheterna kommer att lägga sig snart och att marknaden återhämtar sig snabbt så bör man bind sin boränta på över 2-3 kanske till och med 5 år.

I nuläget är dock många oense om hur det kommer att bli, men som det ser ut just nu så finns det ingen ljusning i sikte de närmaste månaderna.

Bankarna med de lägsta boräntorna

3 mån: SaluAnsvar 3,3 %
1 år: SaluAnsvar 3,64
2 år: Freedom Finance, ICA Banken, KANO Banken, Nordnet, SBAB 3,93 %
3 år: Freedom Finance, ICA Banken, KANO Banken, Nordnet, SBAB 4,08
5 år: Freedom Finance, ICA Banken, KANO Banken, Nordnet, SBAB 4,55 %
10 år: Freedom Finance, ICA Banken, KANO Banken, Nordnet, SBAB 4,99 %

Se den kompletta listan med alla banker, bolån och boräntor