Riksgälden stänger ner sparkonto

I höst avslutar statliga Riksgälden möjligheten att öppna ett sparkonto hos myndigheten. Anledningen är det svala intresset för Riksgäldsspar.

Ungefär 80 000 svenskar använder sig av Riksgäldsspar som snart kommer att avvecklas. Från och med i höst går det inte längre att öppna något nytt konto och hösten 2015 kommer Riksgälden att lämna tillbaka de pengar som spararna har insatta.

Ann-Sofi Dalmo, chef för privatmarknad på Riksgälden, säger till DN att anledningen till att sparkontot avslutas är på grund av det dåliga intresset, då tre till fyra miljarder kronor per år har flyttats från kontona de senaste åren. Troligtvis beror det på den låga räntan och att konkurrensen har hårdnat. Ann-Sofi Dalmo säger att Riksgäldens ränta på sparkontona brukar ligga på 0,25 procentenheter under reporäntan, även om man nu har valt att ha 0,1 procents ränta trots att den borde ha varit noll.

Beslutet påverkar inte Premieobligationerna eller konton med fast ränta och löptid längre än till 2015 som löper vidare till förfallodagen.

Om du är på jakt efter ett nytt sparkonto, kan du jämföra sparräntor här hos oss på Allt om Spara.